krpanje rupe u proračunu

Općina Kršan uzela kredit od 800 tisuća eura

| Autor: Branko Biočić
TE Plomin u Plomin Luci (Snimio: Branko Biočić)

TE Plomin u Plomin Luci (Snimio: Branko Biočić)


Termoelektrana Plomin, koja se nalazi u Plomin Luci na području Općine Kršan, prestala je s radom 1. prosinca, a u ponovni pogon trebala bi krenuti krajem travnja ili početkom svibnja.

Kako je proračun općine Kršan vezan uz rad TE Plomin i proizvodnju električne energije, to znači da će za to razdoblje izostati prihod od HEP-a koji čini od 40 do 50 posto godišnjeg općinskog proračuna.

Do 2017. godine, tj. do prekida rada TE Plomin 1, taj je udio iznosio oko 85 posto. Ukupan udio prihoda od HEP-a u proračunu Općine Kršan posljednjih nekoliko godina konstantno pada zbog sve većeg broja kvarova i smanjenja proizvodnje, ali i povećanja prihoda Općine Kršan, prvenstveno od poreznih prihoda.

(Snimio: Branko Biočić)Lucijan Mrzlić, predsjednik vijeća i općinski načelnik Roman Carić na sjednici vijeća Kršana (Snimio: Branko Biočić)

Uz komunalnu naknadu od 957 tisuća eura godišnje, HEP Općini plaća i naknadu za korištenje prostora koja ovisi o radu termoelektrane. Ona je 2023. godine iznosila 1.120.533,75 eura, 2022. godine 1.270.576,26 eura, a za ovu godinu u proračunu je planirana u visini od 1.456.000 eura.  

Kako bi premostili taj jaz nastao zbog različite dinamike priljeva sredstava i dospijeća obveza, vijećnici općine Kršan na sjednici održanoj u četvrtak navečer donijeli su odluku o podizanju kratkoročnog revolving kredita u visini od 800 tisuća eura.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter