projekt vrijedan 1,86 milijuna eura

Buzetska tvrtka razvija inovativan mobilni sustav za natkrivanje i zaštitu nasada

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Projektnim sredstvima nabavljen je ekstruder za proizvodnju - direktor Drvoplasta Jurica Ilčić (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Projektnim sredstvima nabavljen je ekstruder za proizvodnju - direktor Drvoplasta Jurica Ilčić (Snimila Gordana Čalić Šverko)


Firma Drvoplast u suradnji s projektnim partnerom, Fakultetom strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, provodi EU projekt »Razvoj inovativnog mobilnog sustava za natkrivanje i zaštitu nasada« čiji su rezultati predstavljeni na završnoj konferenciji održanoj u Buzetu. Prezentaciju su održali Željko Vukelić te Maja Rujnić Havstad, predstavnica Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Drvoplast proizvodi plastične profile, granulate i brizganu plastiku i zapošljava 45 djelatnika.

- U suradnji sa zagrebačkim fakultetom napravili smo prototip sustava kakvog na tržištu nema. Nažalost, nešto je skuplji nego smo prvobitno očekivali te se nadamo ćemo ipak pokrenuti njegovu proizvodnju, izjavio je direktor Drvoplasta Jurica Ilčić. Projektnim sredstvima između ostalog nabavljen je ekstruder za proizvodnju.

- Treba pokušati iskoristi sredstva EU fondova koji se nude. Drvoplast je u tome uspio i na tome mu treba čestitati, poručio je gradonačelnik Damir Kajin.

Dvije faze

Projekt je usmjeren na razvoj inovativnog proizvoda koji proizlazi iz aktivnosti istraživanja i razvoja, a predstavlja inovativnu konstrukciju montažnog mobilnog zaštitnog sustava za natkrivanje nasada koji udovoljava potrebama tržišta za praktičnim i funkcionalnim nestacionarnim rješenjima za potrebe poljoprivredne proizvodnje. Radi se o inovativnom načinu postizanja funkcionalnosti sastavljanja i rastavljanja komponenti uz zadržavanje svih potrebnih svojstava vezano uz utjecaj vanjskih sila, savijanje, uvijanje, čvrstoću, habanje, razliku u temperaturi, starenje i atmosferski utjecaj.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Drvoplast proizvodi plastične profile, granulate i brizganu plastiku i zapošljava 45 djelatnika (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Kompletan sustav se po potrebi može sastavljati i rastavljati na različitim lokacijama ako to korisnik treba, odnosno želi i ovisno o dinamici proizvodnje pojedine poljoprivredne kulture. Cilj projekta je bio istražiti tehnološke mogućnosti izrade adekvatnog pokrovnog materijala i konstrukcijskih elemenata te u skladu s rezultatima istraživanja razviti konačni prototip mobilnog rješenja koji će imati široku primjenu u poljoprivrednoj proizvodnji, posebice u segmentu manjih poljoprivrednih gospodarstava koja su usmjerena na veći broj kultura i ograničena veličinom obradivih površina.

Projekt se provodi u sklopu poziva »Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koje proizilaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja-faza II.«. Ukupna vrijednost projekta je 1,86 milijuna eura. Sufinancira ga Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija s time da ukupna bespovratna sredstva iznose 983.257 eura. Od ukupne vrijednosti projekta na prihvatljive troškove Drvoplasta otpada 1,24 milijuna eura, od čega je 782.770 eura bespovratnih sredstava.

Projekt se sastoji od dvije faze: industrijskog istraživanja koje je trajalo od 1. rujna 2020. do 1. rujna 2022. godine te faze eksperimentalnog razvoja koja se provodi od rujna prošle godine do kraja prosinca ove godine.

- Značajna ulaganja resursa u proces istraživanja i razvoja nove tehnologije kao i sinergija sa stručnjacima Fakulteta strojarstva i brodogradnje dovesti će i do zaštite intelektualnog vlasništva u okviru projekta, ali i mogućnosti proizvodnje novih proizvoda za poduzeće. Podizanjem kapaciteta prijavitelja za provedbu istraživačko-razvojnih aktivnosti pridonosi se i promjeni poslovanja poduzeća koje će i nakon provedbe projekta nastaviti ulagati u aktivnosti istraživanja i razvoja, naglasili su u Drvoplastu.

Drugi projekt

Ovo je drugi Drvoplastov EU projekt, prvi je realiziran 2017. godine, kroz projekt informatizacije poslovnih procesa za koji su sredstva dodijeljena iz strukturnih i investicijskih fondova Europske unije, a ostvarena su aplikacijom na javni natječaj »Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti malih i srednjih poduzetnika u područjima s razvojnim posebnostima kroz informacijske i komunikacijske tehnologije«.

Ukupna vrijednost tog projekta bila je 333.193 kune, a iz europskih strukturnih fondova financiralo se s 282.121 kunom ili 84,68 posto vrijednosti. Bespovratnim EU sredstvima nabavljena su računala i softver. Poziv je bio namijenjen malim i srednjim poduzetnicima koji posluju u jedinicama regionalne i lokalne samouprave u područjima s razvojnim posebnostima s ciljem ujednačenog razvoja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter