buzet

EU PROJEKT Buzetski komunalac nabavio vozilo vrijedno milijun kuna

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Specijalno vozilo

Specijalno vozilo


Buzetskoj komunalnoj firmi Park isporučeno je novo specijalno komunalno vozilo za odvojeno prikupljanje otpada, papira, kartona, plastične, tetrapak i metalne ambalaže. Vrijednost vozila je 1,116 milijuna kuna bez PDV-a, od čega je Europska unija financirala 85 posto. Zapremine je deset kubika. Prvo je to vozilo buzetskog komunalca s automatskim mjenjačem.

Park je projekt nabave novog vozila uspješno kandidirao na natječaj Europskih strukturnih i investicijskih fondova, Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014-2020. Cilj projekta je, kaže direktorica Parka Ervina Kisiček, povećanje udjela odvojeno prikupljenog komunalnog otpada na buzetskom i laniškom području i daljnje smanjenje otpada koje se odlaže na odlagalište Kaštijun.

- Udio odvojeno prikupljenog komunalnog otpada već je sada na zavidnoj razini, ali treba i dalje raditi na tome da se dostignu postavljeni ciljevi i da se ta razina i dalje diže, ističe Kisiček. Projektom su osim nabave kamiona, ugovorene aktivnosti promidžbe i vidljivosti vrijedne 13.300 kuna također sufinancirane s 85 posto, koje uključuju oslikavanje kamiona, letke i plakate te radijske spotove. Ključeve novog vozila simbolično je preuzeo buzetski gradonačelnik Damir Kajin.

- Imamo dobro ustrojeno i jednako tako dobro vođeno komunalno poduzeće, tvrtku koja ostvaruje dobit, što je rijetkost u toj branši, bilo u Istri, bilo u Hrvatskoj. To je tvrtka koja uz Grad Buzet pokriva i Općinu Lanišće, teritorij od 315 četvornih kilometara.

- Odvoženje i tretiranje otpada na ovom brdsko planinskom području, na prostoru od nepunih 6,5 tisuća stanovnika je neusporedivo skuplje nego bilo gdje drugdje u Istri, a opet se odvaja više od 40 posto komunalnog otpada, što nas svrstava na prvo mjesto u Istri, a peto u Hrvatskoj. Da komunalno poduzeće "Park" nije povuklo sredstva EU, taj novi sadržaj ne bi nam se dogodio tako da će ovo biti jedna dodatna kvaliteta za Grad Buzet. Na taj iznos od ukupno 1,116 milijuna kuna treba pridodati još oko 300.000 kuna PDV-a koji se kroz poslovnu godinu ponovo može vratiti komunalnom poduzeću, izjavio je Kajin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter