rade ilegalno, pa se još i hvale

Skandalozan slučaj bespravne gradnje njemačkog para u Peruškima izazvao brojne reakcije

| Autor: Doria Mohorović
Njemački bračni par koji je bespravno gradio i na njemačkoj televiziji to predstavio kao ispunjenje sna (Foto: ZDF TV screenshot)

Njemački bračni par koji je bespravno gradio i na njemačkoj televiziji to predstavio kao ispunjenje sna (Foto: ZDF TV screenshot)


Istru je ovih dana uznemirila vijest da se srednjovječni bračni par iz Njemačke na nacionalnoj televiziji ZDF pohvalio s ilegalno sagrađenim objektom u Marčani, u selu Peruški.

Bračni par Ralf i Sylvia već iduće godine planira zauvijek preseliti u Istru, na šumsku parcelu kraj mora s koje puca pogled na otoke, što su na televiziji predstavili kao ispunjenje svoga sna.

Predrag Pliško (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)Predrag Pliško (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

Parcelu su očistili, na njoj izgradili terasu i postavili kamp-kućicu, a sada ondje planiraju i izgradnju kuće. Oni, očigledno, u tome ne vide ništa sporno, ili, pak, nisu svjesni da ondje ne smiju graditi, niti postaviti kamper. U svakom slučaju, u javnost su putem emisije pod nazivom "37°: Späte Träume, neue Welten" (Kasni snovi, novi svjetovi) poslali poruku drugima da u Hrvatskoj mogu graditi gdje god im se prohtije.

To je samo jedna u nizu bespravnih gradnji na našoj obali, a na tu je temu predsjednik IDS-a Dalibor Paus prekjučer sazvao konferenciju za novinare. Kako bi se takvi primjeri, kojih je mnogo, ubuduće spriječili, Paus rješenje vidi u hitnom spuštanju ovlasti građevinske inspekcije na lokalnu ili regionalnu razinu.

Dalibor Paus (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)Dalibor Paus (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

- Alarmantno je da se vlasnici zemljišta iz Njemačke, iz jedne visoko uređene države, na nacionalnoj njemačkoj televiziji hvale time da je u Istri super, da su ostvarili svoj san i da imaju objekt na Jadranskom moru.

Došli smo do toga da bespravni graditelji, iako znaju da je nešto nelegalno, bez ikakvog suzdržavanja i srama pričaju o tome na nacionalnim televizijama država Europske unije, rekao je Paus dodajući da je njemačkom paru krajem prošle godine poslana obavijest o nelegalnoj gradnji i da su prijavljeni Državnom inspektoratu. Ističe da je to uobičajen način postupanja u Istri - kupi se poljoprivredno ili šumsko zemljište, iskrči i započne neki oblik bespravne gradnje.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter