Natjecanje u branju gljiva i pripremanju gljivarskih kotlića

Tradicionalni Dani gljiva u Brtonigli, mnogima najomiljenija dvodnevna jesenska manifestacija

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Jestive, nejestive i otrovne, čak 185 vrsta gljiva, izložili su članovi Društva gljivara Bujštine "Boletus" na velebnoj izložbi gljiva u sklopu 21. izdanja velike jesenske manifestacije u Brtonigli.

Dvodnevna edukativna manifestacija Dani gljiva, namijenjena je svim ljubiteljima gljiva i prirode u cilju boljeg upoznavanja sa svijetom mikologije i podizanja svijesti o važnosti čuvanja, pravilnog branja i prepoznavanja brojnih gljivarskih vrsta.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Dani gljiva prepoznatljivi su upravo po svom edukativnom dijelu, gljivari "Boletusa" su svaku gljivu obilježili, označili hrvatskim i latinskim nazivom, Dio gljiva za izložbu nabrali su sami, a dobar dio donijeli su im gosti iz Italije, iz udruge Associazione micologica Giuliana.

- U šumi trenutno gotovo i nema gljiva, za razliku od pašnjaka i livada. Sada je palo dosta kiše i s obzirom da je jučer bio pun mjesec, mislim da nedostaje samo dva, tri dana da i šume budu pune gljiva, povjerio nam je determinator gljiva, mentor Davor Kovačević.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Za mnoge najzanimljiviji dio dvodnevne manifestacije bilo je subotnje natjecanje u branju gljiva. Članovi desetak gljivarskih udruga iz Hrvatske, Italije i Slovenije sudjelovali su u potrazi za najljepšom i najvećom gljivom. Prvu nagradu za najljepšu gljivu dobila je ekipa iz Dalmacije, nagradu za najveću gljivu, ekipa GD "Amanita" iz Sv. Ivana Zeline koja je donijela veliku sunčanicu. Najljepše aranžiranu gljivarski košaricu imala je ekipa GD "Krasnica" iz Krapine.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

U nedjeljnom gastro srazu u velikom šatoru na središnjem trgu, svoju su kulinarsku umješnost u pripremi gljivarskih kotlića, iskazale gljivarske udruge, a na drugoj strani (grado)načelnici Buja, Brtonigle, Grožnjana i Oprtlja sa svojim asistentima. Prvi je, čak dva sata prije početka natjecanja došao grožnjanski načelnik Claudio Stocovaz s asistenticom Fiorelom Srebrnić. Započeo je s pripremama i s nestrpljenjem čekao znak za početak natjecanja.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Tročlana komisija u kojoj je bio i županijski pročelnik Ezio Pinzan, presudila je da je najbolji kotlić pripremio načelnik Brtonigle Neš Sinožić, drugi je načelnik Grožnjana Claudio Stocovaz, treći gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin, a četvrti načelnik Oprtlja Leo Bazjak. Najukusniji gljivarski kotlić među udrugama pripremili su domaćini, kuhari ekipe "Boletus" 2, drugi su "Boletus" 1, treći GD "Amanita" iz Sv. Ivana Zeline, četvrti kuhari tršćanske udruge Giuliana, a peti GD "Krasnica" Krapina.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter