BRTONIGLA

DANI GLJIVA: Najljepšu i najveću gljivu ubrali Talijani, a kotlić najbolje pripremali domaćini

| Autor: Luka JELAVIĆ


Po tradiciji, gljivari Boletusa će svu zaradu s manifestacije namijeniti u humanitarne svrhe, u dogovoru sa Socijalnim vijećem Općine Brtonigla. Veliki posao odradili su kuhari Boletusa koji su dva dana pripremali jela za prodaju, kako u velikom kotliću, tako i na roštilju

Dvanaest gljivarskih udruga s više od dvije stotine gljivara, najviše iz Istre (Žurdana Poreč, Martinčica Labin, Sunčanica Medulin, Boletus…) i drugih dijelova Hrvatske (Karlovac, Rijeka, Sesvete) te iz Slovenije (Sežana) i Italije (Muggia, Vicenza, Trst), sudjelovalo je u natjecanju u traženju i branju gljiva te u drugim sadržajima ovogodišnje manifestacije "Dani gljiva" održane u Brtonigli. Svi se slažu da je to najveća takva manifestacija, ne samo u Istri, već i u Hrvatskoj, kako po broju sudionika, tako i po broju posjetitelja. Tome je doprinijelo i lijepo vrijeme koje je obradovalo i gljivare i posjetitelje.

Orijaška zraščenka od 12 kilograma

Na službenom otvaranju 17. izdanja manifestacije sudionike su pozdravili pročelnici odjela za turizam i poljoprivredu Istarske županije Nada Prodan Mraković i Ezio Pincan, načelnik Općine Brtonigla Paolo Klarić, direktorica Ureda Turističke zajednice Brtonigla Michelle Pilat i predsjednik Društva gljivara Bujštine Boletus Željko Ružić.

Prvog dana manifestacije gljivari su se, nakon službenog otvaranja, uputili u potragu za gljivama. Područje su birali sami, jer trebalo je naći najljepšu i najveću gljivu te pripremiti najljepšu košaricu ispunjenu gljivama i drugim ukrasima jeseni. Po povratku svih ekipa, nakon višesatnog traženja i prikupljanja "šumskog mesa", posebna je komisija odlučila da je najljepšu gljivu donijela gljivarska ekipa Bresadola iz Trsta, dok je posebnu pažnju izazvala najveća gljiva, orijaška zraščenka od 12 kilograma, koju je donijela gljivarska ekipa iz Vicenze (Italija). Članovi gljivarske udruge iz Sežane aranžirali su najljepšu košaricu punu gljiva, a to su priznanje dobili i prošle godine.

U velikom šatoru, u kojemu su se širili mirisi gljiva iz kotlića ili s roštilja pripremljena je i velika izložba gljiva s 230 primjeraka jestivih, nejestivih i otrovnih gljiva ubranih uglavnom na području Bujštine. Posjetitelji su sa zanimanjem razgledali gljive koje su bile opisane, s nazivima i karakteristikama, što je bilo prilika da se nauči nešto novo i upozna dio velikog svijeta nadzemnih gljiva. Sezona za branje je bila dobra, gljiva ima dosta, što se vidjelo i na izložbi koju su pripremili članovi Boletusa. Uz gljive, predstavljeni su likovni i drugi radovi učenika osnovne škole i polaznika dječjeg vrtića iz Brtonigle na temu gljiva i gljivara.

Humanitarna akcija

Program drugog dana velike gljivarske manifestacije bio je u znaku natjecanja u pripremanju jela u gljivarskom kotliću, tradicionalnog gulaša s gljivama, mesom i drugim sastojcima. Ove su godine gljivarski kotlić pripremale četiri ekipe gljivarskih udruga, te (grado)načelnici s područja Bujštine. Ocjenjivačka komisija kušala je pripremljena jela, a najviše joj se dopalo jelo iz kotlića domaćina, Društva gljivara Bujštine Boletus. Drugo mjesto pripalo je kuharskoj ekipi Udruge Žurdana iz Poreča, dok su treće mjesto podijelili susjedi, gljivarske ekipe iz Milja (Muggia) i Trsta.

(Luka JELAVIĆ)

Među lokalnim političarima u pripremanju gljivarskog kotlića najbolje se snašao načelnik Općine Brtonigle Paolo Klarić čiji je gljivarski gulaš proglašen najboljim, dok je nešto manje ocjene dobio kotlić kojega je pripremi načelnik Općine Grožnjan Claudio Stocovaz. Lanjski pobjednik, bujski gradonačelnik Fabrizio Vižintin morao se zadovoljiti trećim mjestom, a kako zbog službenih obaveza nije bio na podjeli priznanja, njegovu medalju preuzela je kćerka Lara. Svi su dobili istu količinu gljiva, mesa i povrća, a sami su određivali što još dodati u pripremi najboljeg gulaša kojega su kasnije kupovali posjetitelji, te tako tijekom manifestacije sudjelovali u humanitarnoj akciji. Po tradiciji, gljivari Boletusa će svu zaradu s manifestacije namijeniti u humanitarne svrhe, u dogovoru sa Socijalnim vijećem Općine Brtonigla. Veliki posao odradili su kuhari Boletusa koji su dva dana pripremali jela za prodaju, kako u velikom kotliću, tako i na roštilju. Skuhano je ili isprženo 300 kilograma gljiva, uz palentu i druge priloge. Priznanja predsjednika Boletusa Željka Ružića dobili su Marino Kraljević, Vlado Smolica i Dino Vežnaver koji su ove godine bili glavni u kuhinji u vrijeme cijele fešte. Zahvalnicu je dobila i Turistička zajednica Brtonigle za stalnu suradnju i pomoć u organiziranju brtoniških Dana gljiva, te Zajednica Talijana Nova Vas.

- U organizaciju Dana gljiva uključeno je četrdesetak volontera, članova Boletusa. Sve poslove odradili su besplatno, iako smo odlučili da beračima gljiva barem priznao troškove za korištenje svog automobila u potrazi za gljivama. Posla je zaista bilo puno, ali smo zadovoljni posjetom u oba dana, puno je ljudi prošlo kroz naš šator u središtu Brtonigle. Treba reći da je ove godine bila najveća manifestacija do sada, gljiva je bilo puno, vrijeme je pogodno za branje, tako da se sve poklopilo i omogućilo da organiziramo najveću gljivarsku manifestaciju u Hrvatskoj. Idem po sličnim feštama po Hrvatskoj, ali ovakve nema. Iduće godine moramo još poboljšati, bit će iznenađenja, jer će to biti osamnaesta fešta od gljiva koja će sigurno privući još više posjetitelja, kaže Željko Ružić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter