TRADICIONALNA SLAVONSKA VEČER U RAŠI

Slavonske delicije, pjesma i ples privukli veliki broj Rašana

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)


RKUD Rudar iz Raše i KUD Ivan Goran Kovačić iz općine Velika pored Požege nastavili su svoju dugogodišnju suradnju i razmjenu posjeta pa je subota navečer u Raši bila znaku slavonskih delicija, čobanca, kotlovine, fiša, šarana na rašljama, roštilja te slavonskog folklora, pjesme i plesa. Dugogodišnji predsjednik, a sada tajnik RKUD-a Rudar Raša, Josip Pino Knapić vratio nas je u povijest ove suradnje i druženja

- Počelo je 1995. godine kada smo pozvani da predstavljamo Istarsku županiju u Slavoniji na manifestaciju Čuvajmo običaje zavičaja. Tamo smo nastupili s izvornim folklorom, bila su to još uvijek ona ratna vremena, okolo se i pucalo. Mi smo bili njihovi gosti iz našega kraja i tu smo se sprijateljili i do danas se posjećujemo i družimo, razmjenjujemo naš rad i delicije svoga kraja. Mi gore nosimo pedoće, lignje, neke pute radimo brodet s palentom, maneštru i druga jela iz Istre, a oni nam donesu svoju kuhinju, i to sve za ljude iz oba kraja, rekao je Knapić. Glavni operativac uz članove udruge Hrvatskih dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata općine Velika te članove KUD-a Ivan Goran Kovačić iz Velike koji su pripremali i dijelili hranu bio je predsjednik toga KUD-a Bernard Gruić.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

- Naša suradnja između RKUD-a Rudar Raša i KUD-a I. G. Kovačić iz Velike traje već punih 28 godina a potpisali smo i Povelju prijateljstva. Suradnja je započela dok su gospodin Pino Knapić i naš pokojni predsjednik Stanko Raguž bili predsjednici društava započela je ta suradnja i lijepo druženje, i eto traje iz godine u godinu kada se naizmjenično posjećujemo. Oni nama u Veliku dolaze dva do tri puta godišnje na Vincelovo, najduži stol u Hrvata i Smotru folklora i baš lijepo predstavljaju svoju županiju, općinu, istarsku kulturu i gastronomiju. Evo i mi organiziramo Slavonsku večer u Raši koja se održava već 13 godina.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Večeras kao i uvijek imamo minimalno pet vrsta jela, roštilj, kotlovinu, čobanac, fiš i naš specijalitet šarana, slatkovodnu ribu na raljama. Bez tih pet vrsta jela mi ne dolazimo ovdje. Donijeli smo više od 150 kilograma mesa i 50 kilograma šarana. Uz sve to donijeli smo i vrhunsku graševinu od vinarije Pavlović i OPG-a Galić, oko 120 litara vina tako da svi koji su došli iz Raše i okolice na našu Slavonsku večer neće otići ni gladni ni žedni. Malo ćemo predstaviti našu općinu i folklor našega kraja, biti će pjesme, plesa i veselja pa neće ništa nedostajati, rekao je Gruić najavljujući kako će ta tradiicija sigurno ići dalje. Došao je i načelnik općine Velika Robert Hofman koji je rekao:

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

- Ovo je jako lijepa stvar. Ovo druženje nastavlja se iz generacije u generaciju. I moj otac je dolazio ovdje a ima 78 godina. Mi i čak puno mlađi od nas nastavljamo tu suradnju i druženje, tako će i naši sinovi. Stvarno je lijepo doći ovdje i napraviti ovu Slavonsku večer. Mislim da je to 13. godina a prijateljsko druženje Raše i Velike puno je duže, rekao je Hofman. To se druženje Rašana koji su došli u velikom broju i njihovih gostiju iz Velike, uz slavonska jela, graševinu, pjesmu i ples nastavilo do duboko u noć.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter