zanimljive prezentacije, panel rasprave i radionice

Ovog petka i subote 2. izdanje GinIstra Festivala u Rovinju. Nastupaju Urban&4, Vatra...

| Autor: Doria Mohorović
(Foto GinIstra)

(Foto GinIstra)


Sve je spremno za drugo izdanje GinIstra Festivala, koji će se održati sutra i prekosutra u Staroj tvornici duhana u Rovinju. Vrata se otvaraju u petak i subotu u 12 sati, a degustacijski dio će biti otvoren sve do 20 sati, uz zanimljive prezentacije, panel rasprave i radionice. Festival donosi i bogat glazbeni program uz koncerte Urban&4, Vatre, Matea Pilata i Gordana Gregurovića, DJ-eve i lokalne glazbenike.

Igor Franković, direktor festivala, s ponosom je najavio da je GinIstra Festival već postao međunarodni događaj u svom drugom izdanju, a predstavit će se 34 izlagača iz četiri države: Hrvatske, Italije, Slovenije i Srbije koji su na ocjenjivanje poslali čak 57 uzoraka gina. Rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga istaknuo je značaj održavanja ovakvih manifestacija, koji pridonose prepoznatljivosti destinacije.
- Posebno mi je drago što je ovaj festival istarski proizvod te vjerujem da ćemo ga u budućnosti svi zajedno uspjeti brendirati da bude jedinstveni događaj u ovom specifičnom sektoru, istaknuo je Paliaga. Na to se nadovezao pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije, Ezio Pinzan, istaknuvši da je Rovinj zbog ove manifestacije postao centar gina u regiji.
- Istarska županija je dala podršku ovom projektu od samog početka. Nakon uspješnog prvog izdanja, ove će godine GinIstra biti na puno višem nivou s puno većim brojem izlagača. Stoga moram čestitati organizatorima koji su imali ideju, volju i upornost za organizaciju, ali i Gradu Rovinju koji je dao podršku te se na taj način pozicionirao kao centar gina u našoj županiji, ali usudio bih se reći i u Hrvatskoj te široj regiji, rekao je Pinzan.

Predsjednik Komisije za ocjenjivanje, Kristijan Damijanić, otkrio je da je i Komisija bila međunarodna jer su se u njoj, osim iz Hrvatske, našli i stručnjaci iz Srbije i Italije.
- Ove je godine Komisija za ocjenjivanje imala pune ruke posla s obzirom na veliki broj pristiglih uzoraka. Veseli me što je na ocjenjivanju bilo ukupno 10 ocjenjivača – sve redom vrsni stručnjaci. Važno je još istaknuti kako su svi oni bili veoma zadovoljni kvalitetom kušanih ginova te su ocjene bile ujednačene, a tko će odnijeti pobjedu doznat ćemo u petak u 12 i 30 sati na svečanom proglašenju, rekao je Damijanić. Dobrobiti sudjelovanja na GinIstri za destilere naglasio je pobjednik 1. GinIstre Davor Turković ispred destilerije Martesi.
- Regionalna gin scena se razvija, konkurencija je jaka i to nas tjera da konstantno radimo na podizanju kvalitete i razvoju kreativnosti. Upravo je GinIstra važan faktor u toj priči jer nas ova manifestacija gura naprijed, pomaže da budemo prepoznatljiviji, a istovremeno i raste s nama, kazao je Turković.

Zabava u Staroj tvornici duhana

Kako je najavio Igor Franković, organizator festivala, u petak u 20 i 30 sati započinje koncert Matea Pilata, dok u 22 sata na pozornicu stiže grupa Vatra. Zabava se nakon 20 sati nastavlja i u subotu pa je tako prvi na rasporedu Gordan Gregurović, a nakon njega publiku će zabavljati Urban&4.

GinIstra Festival obećava da će Rovinj biti epicentar svih ljubitelja gina ovog vikenda. Ulaznice za festival dostupne su putem sustava Eventim.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter