Projekt Muzeja grada

U Umagu održana poučna radionica o konzerviranju ribe koja je privukla mnogo zainteresiranih sugrađana

| Autor: Luka JELAVIĆ
Raznovrsni načini kuhanja da bi se riba sve češće našla na meniju

Raznovrsni načini kuhanja da bi se riba sve češće našla na meniju


U nizu održanih radionica i predavanja, projekt Muzeja grada Umaga, kao nositelja, i Zajednice Talijana "Fulvio Tomizza", nastavljen je poučnom radionicom o konzerviranju ribe koja je privukla mnogo zainteresiranih sugrađana. Radionicu je vodio umaški dobar poznavatelj ribe i zaljubljenik u kuhanje Mario Dodici, a pomagali su mu prijatelji Sandro i Hrvoje.

Izdavanje ribarske kuharice

Sudionici radionice mogli su naučiti kako konzervirati ribu i sačuvati je u staklenkama, o raznim načinima kuhanja, kako ribu filetirati i osušiti, kako iskoristiti filete slanih srdela te kako ih konzervirati i sačuvati na drugačiji i nekima ukusniji način. Ekipu predavača sudionici su salijetali pitanjima, što govori o zainteresiranosti građana za tu temu. Neki su nadopunili svoje znanje samo važnim detaljima, dok su drugi upoznali potpuno drugi način konzumiranja i očuvanja ribe.

- To i jest cilj našeg projekta 'S okusom mora - Sapore di mare', da znanja i iskustva znalaca prenesemo široj javnosti u svrhu poticanja na veću i raznovrsniju konzumaciju ribe i ribljih proizvoda.

Muzej grada Umaga, kao nositelj projekta, i Zajednica Talijana 'Fulvio Tomizza', kao partner, osmislili su ovaj projekt kako bi se znanja i vještine vezane uz ribarsku tradiciju našega kraja sačuvale i prenijele na buduće generacije. Kroz dvanaest mjeseci provedbe projekta predviđeno je 10 stručnih predavanja, četiri edukativne radionice o pripremi ribe i morskih organizama i dva ciklusa radionica o izradi i upotrebi keramike sa završnom izložbom.

Jedan od blagodati projekta je i postavljanje web stranice na kojoj će naknadno biti objavljena sva predavanja i radionice kako bi dulje vremensko razdoblje bilo omogućeno njihovo korištenje i prenošenje znanja. Promocija područja FLAG-a 'Pinna nobilis' dodatno će biti obogaćena izdavanjem ribarske kuharice s petnaestak recepata koji su plod arhivskog i terenskog istraživanja ribarske tradicije umaškog područja, kažu u umaškom Muzeju.

Važnost plave ribe

U okviru projekta nedavno je nutricionistkinja Sandra Zugan kroz predavanje ukazala na važnost plave ribe u prehrani, kako je uvrstiti u tjedni jelovnik, kako pripremati ribu te koje su blagodati konzumiranja plave ribe za ljudski organizam.

Završnica projekta predviđena je u lipnju organizacijom manifestacije koja promovira tradiciju ribarstva i kulinarstva umaškog područja, a namijenjena je sugrađanima i turistima. Manifestacija će biti posvećena još jednoj tradicionalnoj kulinarskoj deliciji, savoru, a osim degustacijskog dijela, biti će organizirano i prigodno natjecanje na kojemu mogu sudjelovati zainteresirani građani.

Projekt "S okusom mora - Sapore di mare" financiran je sredstvima Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, putem natječaja koje raspisuje FLAG "Pinna nobilis" u cilju podizanja svijesti građana o potrošnji i konzumaciji ribe i drugih morskih organizama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter