Inovativnost

U supetarskoj tvrtki za preradu mesa doskočili enormnim poskupljenjima. Evo kako su to učinili  

Imaju solarnu fotonaponsku elektranu kapaciteta 100 kWh. Iako je mjesečna proizvodnja manja od njihovih potreba, smanjili su potrošnju električne energije koju kupuju i do 50 posto. Naime, količina energije koju proizvode polovica je njihove mjesečne potrošnje, izjavio je direktor prerade mesa Histrisa Dalibor Matišić

| Autor: Anđelo Dagostin
Sveti Petar u Šumi (Arhiva)

Sveti Petar u Šumi (Arhiva)


U tvrtki za preradu mesa Histris iz Svetog Petra u Šumi doskočili su enormnim poskupljenjima: ne prerađuje se samo meso hrvatskih farmi, već na odgovoran i održiv način, prije svega ekološki, proizvode struju dostatnu za 40-ak kućanstava.

Na krov zgrade proizvodnog pogona površine 1.000 metara kvadratnih ugradili su, naime, 225 solarnih panela i dobili solarnu fotonaponsku elektranu kapaciteta 100 kWh. Iako je mjesečna proizvodnja manja od njihovih potreba, smanjili su potrošnju električne energije koju kupuju i do 50 posto. Količina energije koju proizvode polovica je njihove mjesečne potrošnje, izjavio je direktor prerade mesa Histrisa Dalibor Matišić.

Vrijednost investicije je 135 tisuća eura. Od toga, 80 tisuća utrošeno je u izradu elektrane, a 55 tisuća u rekonstrukciju krova zgrade stare stotinu godina. Povrat investicije planiran je u roku od četiri i pol godine. Maksimalno su iskoristili površinu krova i stogodišnjoj zgradi dali novu vrijednost. Na najveće prepreke naišli su u administraciji i u dobivanju potrebnih suglasnosti i dozvola. U planu je nadogradnja pogona što uključuje povećanje kapaciteta solarne elektrane ugradnjom novih panela.

Histris je fotonaponske panele ugradio na proljeće, a do kraja 2022. godine tvrtka je proizvela 73 MWh. Maksimalna proizvodnja u jednom danu bila je 660 kWh. Tako supetarska tvrtka održivo i odgovorno, uz tradiciju prerade i korištenja domaćeg mesa, na tržištu prepoznata po proizvodnji svježeg mesa i mesnih pripravaka, polutrajnih i trajnih suhomesnatih proizvoda, ne posustaje unatoč poskupljenjima. Rezultat je to sustavnog planiranja i okretanja k obnovljivim izvorima energije, ali i planska transformacija pogona: od onog prvotnog pogona za preradu mesa otvorenog 2015. godine u Poreču, godinu dana kasnije preseljenog u Sveti Petar u Šumi u bivši Purisov pogon pa do danas obnovljenog i modernog pogona kapaciteta prerade 600 tona mesa godišnje.

Napravili su iskorak i u modernizaciji pogona u segmentu pakiranja, narezivanja proizvoda i pakiranja nareska. Nakon višemjesečnog čekanja strojeva iz Njemačke, zbog problema na tržištu, konačno se mogu pohvaliti novom implementiranom linijom.

jjHistris

- Ovo je bio nužan korak u našem nastojanju da se razvijamo i širimo tržište. Osluškujemo potrebe tržišta i potrebama se nastojimo prilagoditi. Ako se osvrnemo na turizam i ljetnu sezonu, onda valja imati na umu da turisti teže lokalnim okusima i 'serviranom' proizvodu. Pritom mislimo na već pripremljene nareske, bez potrebe da sami proizvod režu i pripremaju zalogaj na plaži ili obrok u nekoj od brojnih kuća za odmor. Sada im to možemo omogućiti. Zahvaljujući novoj liniji u mogućnosti smo ponuditi već spremne nareske tradicionalnih istarskih proizvoda poput pancete, ombola i salame od boškarina premium kvalitete po najboljim cijenama, kažu iz tvrtke Histris.

Valja istaknuti da sva sirovina nosi oznaku Meso hrvatskih farmi, a zahvaljujući privatnom lovištu kojeg Histris ima u zakupu kod Ogulina i otkupu divljači od lokalnih lovačkih društava, proizvode i salame te kobasice od divljači koje zadnjih godina pripravljaju i s tartufima.

- Upravo se spoj dragocjenosti šume pokazao kao proizvod visoke kvalitete. Potvrđuju to i šampionska odličja za našu salamu od jelena s tartufom i istarsku kobasicu s tartufom, istaknuo je Matišić.

Inače, Histris danas zapošljava 50 djelatnika. Svi oni zajedno čine kotačić gospodarstvenika s tendencijom rasta na hrvatskom i inozemnom tržištu. Održivim i odgovornim upravljanjem, zajedno su zaslužni za brendiranje Histrisa kao proizvođača s tradicijom i okusima vjernom lokalnom podneblju. Godina 2023. je za ovu tvrtku počela bolje od očekivanog, jer priznanje za inovativnost i poštivanje tradicije stiže iz svjetskog miljea gastro scene. O čemu se točno radi, u Histrisu će otkriti već za nekoliko dana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter