NESTAŠICA LIJEKOVA U CIJELOJ HRVATSKOJ

U Istarskim ljekarnama nedostaju neki antibiotici i preparati, ali ima zamjenskih lijekova

Lijekovi se svakodnevno naručuju i svakodnevno dolaze u naše ljekarne. Međutim, stanje na tržištu se svakodnevno mijenja na što mi ne možemo utjecati, kaže mag. pharm. Ivanka Živković, ravnateljica Istarskih ljekarni

| Autor: Jasna ORLIĆ
Za lijekove kojih privremeno nema liječnici prepisuju zamjenske s istim sastavom (Snimio Duško Marušić Čiči)

Za lijekove kojih privremeno nema liječnici prepisuju zamjenske s istim sastavom (Snimio Duško Marušić Čiči)


U ovom trenutku u ljekarnama diljem Hrvatske nedostaju brojni lijekovi i preparati, a među njima i antibiotici i analgetici koji se često upotrebljavaju. Prema informacijama iz HALMEDA (Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode), trenutno nema Klavocina, Neofena, kapi za nos Flixonase te Maxflua i Coldrexa koji se često koriste kod suzbijanja simptoma gripe i prehlade.

HALMED je od početka 2023. registrirao nestašicu čak 17 medikamenata, a kao glavni razlog njihovog nedostatka na tržištu navode se razlozi povezani s proizvodnjom ili distribucijom, komercijalni razlozi, ali i povećana potrošnja.

- U sezoni smo prehlada i gripe, a i covid-19 virus još je prisutan. Stoga se lijekovi koji se koriste za pomoć pri liječenju navedenih bolesti najviše traže. Nedostaju određeni preparati za suzbijanje simptoma prehlada i gripe, ali na tržištu su prisutne adekvatne zamjene. Trenutno su dostupni svi oblici Neofena, odgovaraju iz Istarskih ljekarni.

Doznajemo da povremeno nedostaju pojedini antibiotici, ali se u ljekarni izdaje adekvatna zamjena, odnosno lijek od drugog proizvođača s istom djelatnom tvari. Ako je pojedini antibiotik potpuno nedostupan, liječnici pacijentima prepisuju adekvatnu zamjensku terapiju koja je dostupna, odnosno antibiotik iz iste terapijske skupine.

- Lijekovi se svakodnevno naručuju i svakodnevno dolaze u naše ljekarne. Međutim, stanje na tržištu se svakodnevno mijenja, na što mi ne možemo utjecati. Flixonase postoji i kao sprej i kao kapi za nos. Po sastavu je to flutikazonpropionat i trenutno nije nestašica nijednog oblika, u našim ljekarnama se mogu nabaviti, odgovara mag. pharm. Ivanka Živković, ravnateljica Istarskih ljekarni.

Slična iskustva imaju i u zdravstvenoj ustanovi Ljekarne Hrvatin-Kajfeš.

- Rijetki su slučajevi da pacijentima ne možemo ponuditi po sastavu identičan lijek od druge tvornice. Ako se radi o bezreceptnom lijeku, onda ponudimo sličan i po sastavu i po učinku. Za naše se pacijente trudimo izvući maksimum s lagera dobavljača, ali postoje situacije kada ni redovni ni lager iz uvoza ne pokriva potrebe. Srećom, to nije često i ne traje dugo, pojasnila je mag. pharm. Biljana Hrvatin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter