BLAGOSLOVIO GA PAPA BENEDIKT XVI

Lorenzo Ćosić danas 12-godišnjak iz Peroja, primio je sasvim poseban dar još kao beba

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Lorenza je blagoslovio papa u svom automobilu. Dječak danas ima 12 godina

Lorenza je blagoslovio papa u svom automobilu. Dječak danas ima 12 godina


Jedna od nekoliko beba koje je papa Benedikt XVI. tijekom svog jedinog posjeta Hrvatskoj 2011. godine blagoslovio na zagrebačkom Hipodromu, primivši ga nakratko u Papamobil, bio je tada 6,5-mjesečni Lorenzo Ćosić, sin Koraljke Delzotto Ćosić i Željka Ćosića iz Peroja koji su sa svoje troje djece na doček Svetog Oca otišli u organizaciji Župe svetog Antuna.

Obožava nogomet

Lorenzo sada ima 12 godina, pohađa šesti razred Osnovne škole Vodnjan, talijanski odjel. Trenira nogomet i to mu jako dobro ide, a u školi ima sve same petice. Obitelj je u međuvremenu dobila i novog člana - osim 19-godišnje Marie Antonie koja studira informatiku u Padovi, Ivana Leopolda koji će u lipnju navršiti 17 godina i pohađa drugi razred Talijanske srednje škole "Dante Alighieri" u Puli, 12-godišnjeg Lorenza, tu je i najmlađi Giuseppe, rođen 2012. godine. On pohađa četvrti razred Talijanske osnovne škole "Giuseppina Martinuzzi" u Puli i također trenira nogomet.

Prilikom posjeta njihovom domu u Peroju, svečano ukrašenom za Božić i blagdan Sveta tri kralja, gdje su se pripremali za pravu večernju svečanost, razgovarali smo s Lorenzom i ostatkom obitelji.

- Kada sam bio jako mali i još išao u vrtić, roditelji su mi ispričali da me blagoslovio Papa, a to su, čim sam krenuo u vrtić i školu, znale i odgojiteljice i učiteljice. Roditelji su mi ispričali da sam imao bijelo odijelo i da me neki čovjek "dodao" Papi i Papa me blagoslovio, a kasnije su mi rekli i da sam bio jedini iz Istre. Iznimno sam ponosan i sretan zbog toga, to će me obilježiti kroz cijeli život, kaže nam Lorenzo.

Blagoslov i poljubac

Njegova majka Koraljka kaže da mu je za Papin posjet u Trstu kupila prekrasno bijelo odijelo.

- Bilo je jako puno ljudi, bilo je to negdje krajem svibnja. Mjere osiguranja, kako je to u takvim prilikama uobičajeno, bile su iznimno stroge i nije se znalo s koje će strane proći Papa. Tada je Lorenzova krsna kuma Gianna rekla da je tu čovjek iz osiguranja koji će Svetom Ocu predati dijete za blagoslov. I tako je i bilo. Približili smo se ogradi, čovjek iz osiguranja je Lorenza predao papi. On ga je blagoslovio i poljubio, a onda je to isto učinio s još nekoliko djece, priča Koraljka, ne skrivajući uzbuđenje i emocije koje su je nakon 12 godina opet prožele.

Lorenzo s mamom  nakon blagoslova Pape Lorenzo s mamom nakon blagoslova Pape

Sve se, veli, odvijalo u trenu, nije bilo vremena za razmišljanje, priželjkivala je blagoslov, ali nije znala hoće li se to tehnički moći izvesti.

Ova obitelj njeguje vjeru i prenosi je na djecu od najmanjih nogu, a majka Koraljka veli da je nekoliko mjeseci nakon tog susreta s Papom, zatrudnjela i potom 2012. godine rodila Giuseppea. No, nije to jedini njihov obiteljski susret s papom, jer su u biti trojica papa na jedan ili drugi način obilježila njihove živote.

Nekoliko mjeseci nakon što su se Koraljka i Željko vjenčali 2002. godine, primio ih je papa Ivana Pavla II. Karol Wojtyla, što im je poseban događaj u životu koji, vele, nikada neće zaboraviti. Potom je 2018. godine cijelu šesteročlanu obitelj primio papa Franjo.

Važnost obitelji i vjere

- Večeras nam (bila je to večer prije blagdana Sveta tri kralja, op.n.) dolaze djeca iz Župe sv. Antuna, napravit ćemo predstavu za Sveta tri kralja, svi mi, imamo tu jaslice, okićenu jelku, bit će nam lijep igrokaz, pjevat ćemo, veli Koraljka, dok njezin suprug Željko govori o važnosti življenja s vjerom i uz vjeru.

Pričali smo o važnosti obitelji, davanja, darivanja, očinstvu i majčinstvu, o radosti u obitelji, o tome kako se muž daruje ženi i obrnuto, pa o djeci i kako se svatko može darivati, dati drugome poticaj, ohrabrenje. Koraljka i Željko govorili su o važnosti dobrote, nesebičnosti, vjere i o tome kako u obitelji uvijek uspijevaju razgovorom prebroditi sve poteškoće.

- Mi smo jedna posve jednostavna obitelj, ne mislimo da smo bolji od drugih, nalazimo veselje u malim stvarima, a naša djeca su naše veliko bogatstvo, veli Koraljka.

Obitelj na okupu (Snimio Danilo Memedović)Obitelj na okupu (Snimio Danilo Memedović)

Maria Antonia je oduševljena studijem informatike u Padovi, željela bi biti programerka ili web-dizajnerica, a premda se u Italiji vrlo dobro snašla i ima nove prijatelje, nedostaje joj obitelj.

Lorenzo ističe da voli društvene igre, posebice Monopoly, da je godinama svirao klavir pri Centru za klasičnu glazbu "Luigi Dallapiccola", voli igrati stolni tenis, igrao je za školu i osvojili su nagrade, a voli i čitati, posebice pustolovne knjige. Čita i hrvatsku i talijansku lektiru. Omiljen mu je nogometaš Ronaldo.

Lorenzo je na televiziji pratio sve što je vezano za papu Benedikta XVI. I ovu je obitelj silno ražalostila vijest o njegovom odlasku pred sam kraj 2022. godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter