DANAS JE PRAVOSLAVNI BOŽIĆ

Goran Petković, paroh pulsko perojski: "Obratimo pažnju na naše bližnje više nego ranije, i u godinama koje su pred nama budimo bolji ljudi"

| Autor: Jelena MILOVIĆ
Paroh Goran Petković jučer u crkvi u Peroju (Snimio Dejan Štifanić)

Paroh Goran Petković jučer u crkvi u Peroju (Snimio Dejan Štifanić)


Po Julijanskom kalendaru, vjernici pravoslavne vjeroispovijesti danas slave Božić. Kako su tekle pripreme za to jučer na Badnjak, dan uoči samog Božića, te kojih se sve običaja pravoslavni vjernici drže, provjerili smo u Peroju i tamošnjoj pravoslavnoj crkvi Sv. Spiridona, gdje smo razgovarali s parohom pulsko perojskim Goranom Petkovićem.

Duh predblagdanskog raspoloženja osjetio se u ovom malom istarskom mjestu, smještenom nadomak Pule i poznatom po velikoj crnogorskoj zajednici koja tamo živi već stoljećima.

Pripreme su bile u punom zamahu za proslavu najradosnijeg blagdana za vjernike.

- Na sam dan Božića riječ je ponajviše o obiteljskom okupljanju, međutim sve započinje liturgijom u 8 sati u Puli, u crkvi Svetog Nikole, dok je prije toga Sveta tajna ispovijest. Svi oni koji su se pripremali za Svetu tajnu pričešća, postom i molitvom kroz 40 dana, za vrijeme liturgije će se pričestiti. Taj je dan, nakon posta, uvijek mrstan. U 11 sati imamo službu u Peroju, nakon koje ćemo pročitati poslanicu patrijarha Porfirija, kaže paroh Petković.

Pravoslavni vjernici se pripremaju za Božić (Snimio Dejan Štifanić)Pravoslavni vjernici se pripremaju za Božić (Snimio Dejan Štifanić)

Dodaje da je uobičajeno da se Božić proslavlja u svojoj kući, uz obitelj. Međutim, ujutro postoji jedan divan običaj.

- To je običaj kada dijete, a naziva se položajnik, koje prvo ulazi u kuću, a najčešće je to kod prvog susjeda ili bake i djeda, pozdravlja domaćine koji mu pripreme slatkiše i daruju ga. Dakle, tko prvi dođe u kuću, njemu se daju darovi. I tu postoji ta simbolika dolaska, ističe Petković.

Za ručak se priprema božićna trpeza, dodaje, a na njoj treba gorjeti svijeća.

- Uzmemo kadionicu tamjana, okadimo trpezu i kuću, a tko zna pročita i tropar - pohvalnu pjesmu rođenju Hristovu - ili Oče naš, jednu molitvu s kojom se pomolimo zajedno za taj dan. Običaja ima raznih. Ako ta kuća nešto proizvodi, bilo to neko voće, med, orasi, štogod, to se također stavi na stol, kako bi se zahvalilo Bogu na svemu onome što nam je dao kroz godinu, odnosno, tražimo blagoslov nastupajuće godine, veli nam paroh Petković.

U Peroju već stoljećima živi crnogorska zajednica (Snimio Dejan Štifanić)U Peroju već stoljećima živi crnogorska zajednica (Snimio Dejan Štifanić)

Paroh Petković je uputio i čestitku:

"Svima onima, koji proslavljaju Božić po Julijanskom kalendaru, želim od Boga zdravlje prije svega, radosti, dosta snage i blagoslova, a čestitam i svima onima koji su već proslavili Božić. Za Novu godinu, da nam bude radosnija i veselija, a ono što često kažem i na propovijedima, da obratimo pažnju na naše bližnje, više nego smo to činili ranije. I da u godinama koje su pred nama budemo bolji ljudi. Mir Božji, Hristos se rodi, Vaistinu se Hristos rodi!"

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter