U PULI I PEROJU

PRAVOSLAVNI BADNJAK: Bogosluženje i paljenje badnjaka u crkvi sv. Nikole

| Autor: Ružica KORACA
Paljenje badnjaka u dvorištu crkve sv. Nikole (Snimio Neven Lazarević / Arhiva)

Paljenje badnjaka u dvorištu crkve sv. Nikole (Snimio Neven Lazarević / Arhiva)


Na pravoslavni Badnjak, 6. siječnja, u crkvi sv. Nikole u Puli te u Peroju održat će se bogosluženje, nakon čega će se u dvorištu crkve zapaliti badnjak, potvrdio nam je Goran Petković, paroh pulsko-perojski.

- Misno slavlje u povodu Badnjaka i paljenje badnjaka ove godine će se održati kako tradicija nalaže, ali prema epidemiološkim uvjetima. Naime, zbog tih mjera lani nije bilo paljenja badnjaka. Misno slavlje održat će se u pulskoj parohiji u 18 sati, a u Peroju u 21 sat. Pozivam vjernike pravoslavne vjeroispovijesti da dođu i pridržavaju se epidemioloških mjera, Petković.

Prema julijanskom kalendaru, pravoslavni vjernici četrdeset dana uoči Božića započinju post i 7. siječnja u okruženju obitelji po tradicionalnim običajima uz bogatu trpezu obilježavaju Božić. Unošenje hrasta i njegovo paljenje, slame i žita u domovima dio je božićnog blagdana.

- Drago mi je da ćemo paljenje i misno slavlje ove godine održati jer je to dio naše tradicije. Za obitelji i vjernike Božić je od iznimnog značaja, rekao je paroh Petković i poručio vjernicima:"Mir Božji, Hristos se rodi, vaistinu se rodi."

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter