vrijedan kulturni spomenik

Završena prva faza obnove crkve sv. Barnabe u Vižinadi

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Završena prva faza obnove crkve sv. Barnabe

Završena prva faza obnove crkve sv. Barnabe


Krajem rujna ove godine započela je prva faza obnove crkve sv. Barnabe u Vižinadi, koji su sada potpuno završeni. Tako je na ovom vrijednom kulturnom spomeniku sa statusom preventivno zaštićenog kulturnog dobra obnovljeno pročelje, napravljena statička sanacija te zamijenjena vanjska stolarija.

Radovi su bili od iznimne važnosti da bi se od atmosferskih utjecaja prvenstveno zaštitile vrijedne freske u unutrašnjosti crkvenog zdanja, dok su ujedno sanirane i pukotine čime su se stabilizirali postojeći zidovi. Radove vrijedne 393.000 kuna obavila je tvrtka Kapitel iz Žminja, a stručni nadzor Istra Inženjering iz Poreča. S obzirom na status i kulturni značaj, ovaj sakralni objekt obnavljao se u skladu s posebnim uvjetima Ministarstva kulture i Konzervatorskog odjela u Puli.

Investicija je financijski pokrivena iz više izvora pa je Ministarstvo kulture i medija dalo 100.000 kuna, Regija Veneto 135.000 kuna, Župa sv. Jeronima Vižinada 18.800 kuna i Zajednica Talijana Vižinada 3.800 kuna, dok je preostalih 135.000 kuna izdvojila Općina iz svog proračuna. Obnova crkve sv. Barnabe neće stati na ovim radovima, jer je Općina prije nekoliko dana na trenutačno dostupne natječaje prijavila projekt druge faze radova. Oni će obuhvatiti uređenje interijera crkve (podove i klupe) te sanaciju krova. Regija Veneto već je za tu drugu fazu odobrila 18.400 eura.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter