navike se stječu od malena

Sportska udruga Kanarinko u misiji povratka zdravim životnim navikama: SJEDILAČKI NAČIN ŽIVOTA JEDNA OD NAJVEĆIH OPASNOSTI ZA JAVNO ZDRAVSTVO

Da bi barem dio djece stekao naviku bavljenja sportom ili rekreacijom u Rovinju se pobrinula Sportska udruga Kanarinko, osnovana u jesen 2011. na inicijativu kineziologinja Bojane Bolković, Darke Jelenc i skupine entuzijasta. Zamisao osnivača bila je stvoriti mjesto poput sportskog vrtića i škole u kojem će djeca od najranije dobi dobiti mogućnost upoznati se i ovladati, prije svega, prirodnim oblicima kretanja i osnovama sportova te na svojim prvim sportskim treninzima steći naviku redovitog vježbanja, zavoljeti sport i u ključnom trenutku odabrati onaj koji im najviše odgovara

| Autor: Aldo POKRAJAC
Darka Jelenc i  Bojana Bolković

Darka Jelenc i Bojana Bolković


Provodeći brojna istraživanja znanstvenici su dokazali su da je sjedilački način života jedna od najvećih opasnosti za javno zdravstvo. Dug boravak u stanu i na kauču rizični su čimbenici za razvoj brojnih kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca i krvnih žila, vodećeg uzroka smrtnosti razvijenog svijeta. S druge strane, aktivan život je u izravnoj vezi s brojnim socijalnim i psihološkim koristima, a povezan je i s produženim očekivanim trajanjem života, zbog čega osobe koje se redovito bave tjelesnom aktivnošću žive duže.

Najgore je što se takve navike stječu od malena. Umjesto odlaska u prirodu današnja djeca će radije igrati video igrice i buljiti u zaslone svojih mobitela. Prezaposleni roditelji, koji često nemaju vremena za odlazak u šetnju će im pretjerano gledanje u ekrane dopustiti da bi oni na miru odradili svoje kućne poslove.

Kanarinko

Da bi barem dio djece stekao naviku bavljenja sportom ili rekreacijom u Rovinju se pobrinula Sportska udruga Kanarinko, osnovana u jesen 2011. na inicijativu kineziologinja Bojane Bolković, Darke Jelenc i skupine entuzijasta. Zamisao osnivača bila je stvoriti mjesto poput sportskog vrtića i škole u kojem će djeca od najranije dobi dobiti mogućnost upoznati se i ovladati, prije svega, prirodnim oblicima kretanja i osnovama sportova te na svojim prvim "sportskim treninzima" steći naviku redovitog vježbanja, zavoljeti sport i u ključnom trenutku odabrati onaj koji im najviše odgovara.

Naša je namjera od početka bila da današnje, za djecu uglavnom virtualno slobodno vrijeme, začinjeno društvenim mrežama zamijenimo igrom i druženjem. Mališani su se kroz igru i razgovore, često prepričavajući svoja događanja, opustili i zaboravili na mobitele i video igrice. Djeca su oduševljeno prihvatila ovakav, nadasve korisni oblik zabave u stalnom pokretu, pa bi nakon odrađenih 40 minuta, koliko traje jedan školski sat, rado ostali zajedno. Stoga smo odlučile da se ozbiljnije posvetimo ovom našem projektu, kaže predsjednica udruge Bojana Bolković i dodaje:

-Za najmlađu djecu osmislili smo jednostavne motoričke sadržaje, a za veće složenije lokomotoričke vježbe, utemeljene na radovima jednog od naših najznačajnijih znanstvenika na području kineziologije Vladimira Findaka. U petoj i šestoj godini kod djece se već može prepoznati da li imaju talent i snagu za bavljenje sportom. Oni već vježbaju na složenim poligonima prepreka položenih u različitim trasama, a preostali na manje zahtjevnim. Najvažnije je da i jedni i drugi steknu naviku kretanja i vježbanja koju će prenositi u godinama školovanja i kasnije. Mi nismo klub već udruga pa nam cilj nije stvaranje sportaša već promjena navika današnje najmlađe populacije. Najvažnije je da im usadimo naviku odlazaka u prirodu, na igrališta i sportske terene Kod svih njih može se razaznati fiziološki napredak, lakše se gibaju i odlučuju odraditi i najsloženije zadatke, što nas dodatno raduje. Dječje doba od četvrte do šeste godine ključno je za savladavanje osnovnih motoričkih sposobnosti, ujedno i odlična priprema za školske klupe i zahtjevnije zadatke koji ih iščekuju. Naime, znanstveno je dokazano da razvoj motoričkih vještina pogoduje i intelektualnom razvoju, dodaje tajnica udruge Darka Jelenc.

Kanarinko

Već 2013. godine udruga Kanarinko je ostvarila suradnju i s Udrugom umirovljenika Grada Rovinja i tako postala jedna od rijetkih koja pruža usluge rekreacije dvjema najosjetljivijim skupinama, djeci u dobi od 3,5 do šest godina i osobama treće životne dobi. U prvih deset godina kroz radionice Kanarinka prošlo je oko 500 djece. Nakon stanke zbog pandemije zanimanje je i poraslo, tako da sada dvaput tjedno vježba 60 mališana, podijeljenih u četiri dobne skupine. Kad je riječ o umirovljenicama prije je vježbalo i do dvjesto njih, a nakon pandemije u aktivnosti se uključilo njih 130, od kojih najstarija rekreativka ima 85 godina.

Sa zadovoljstvom možemo reći da je ostvarena vizija udruge stvarati zdrave navike redovitog bavljenja sportom među djecom, mladima i odraslima, utjecati na mogućnosti aktivnog provođenja slobodnog vremena u svrhu poboljšanja i održavanja visoke razine zdravstvenog statusa. Stručnim, kvalitetnim i kontroliranim provođenjem sportske poduke, sportske rekreacije i sportske pripreme od najranije dobi stvarati naviku redovitog vježbanja i bavljenja sportsko-rekreativnom aktivnošću, kaže Darka Jelenc.

Posljednje istraživanja iz 2014. godine HBSC-a (Health Behaviour in School-aged Children) pokazala su da udio učenika i učenica u Hrvatskoj koji se redovito bave umjerenom ili intenzivnom tjelesnom aktivnošću opada s dobi. Tako je u dobi od 11 godina tjelesno aktivno gotovo 40 posto dječaka i oko 26 posto djevojčica, da bi do 15. godini udio pao na četvrtinu dječaka i tek deseti dio djevojčica. Prema istom istraživanju mlađa djeca pred televizijom svaki dan provedu oko dva sata, a s godinama se to vrijeme povećava.

Broj preuhranjene djece u Hrvatskoj je također u porastu. Više od četvrtine školaraca ima prekomjernu tjelesnu težinu, a polovica od njih je pretilo. Ta su istraživanja, ponavljamo, provedena 2014., kada se nisu koristili pametni mobiteli i sve sofisticiraniji video uređaji za gledanje i igranje. U vrijeme pandemije, karantena i izolacija javno zdravlje najmlađih se dodatno pogoršalo.

Razdoblje odgoja i školovanja smatra se najzdravijim u životu djece i mladih, no važno je imati na umu da je, istodobno, to doba obilježeno intenzivnim rastom i razvojem te kognitivnim, emocionalnim, socijalnim i psihičkim sazrijevanjem učenika. Stoga je cilj da se, upoznavanjem djece sa što većim brojem različitih oblika kretanja i motoričkih gibanja i osnovama tehnika široke lepeze osnovnih i tradicionalnih sportova, što više generacija uvodi u svijet sporta i rekreacije. Organiziranjem i provođenjem adaptiranog i zdravstveno usmjerenog tjelesnog vježbanja može se utjecati i na zaštitu te poboljšanje zdravlja i kvalitete života osoba starije životne dobi i na taj način pridonositi boljitku lokalne zajednice, zaključuje Darka Jelenc.

Inače prvi kraci organiziranog rada Sportske udruge Kanarinko bili su u rovinjskoj područnoj školi Mondelako, žminjskom vrtiću Rapčići i sventvinčentskom Balončići. Da bi djeci omogućili znanstveno osmišljenu motoričku igru svakog su se popodneva u učionicama najprije morale maknuti klupe, krevetići i sve ono što se može zateći u školskim učionicama i prostorijama dječjih vrtića, postaviti rekvizite i na kraju bi kineziologinje sve vraćale na svoje mjesto. Da se oduži općinama Žminj i Svetvinčenat udruga Kanarinko je ljeti smo za njihove najmlađe organizirala školu plivanja.

"Zanimanje za ovakav način rada postajalo je sve veće, pa smo naš program preselili u sportsku dvoranu rovinjske Osnovne škole Vladimira Nazora, gdje ja radim. I ovom prilikom zahvaljujem se našoj školi i ravnatelju Bojanu Buriću, koji je pokazao veliko razumijevanje za aktivnosti naše udruge. U dvorani koja ima svoje sportske naprave mogli smo položiti najsloženije poligone sa do stotinjak rekvizita i na taj način razvijati i testirati naše najmlađe kaže Bojana Bolković.

Pandemijsko vrijeme je, obzirom na dotadašnji tempo života, iznenadilo većinu sportaša i sportskih djelatnika. Mnogi nisu mogli trenirati pa su Bojana Bolković i Darka Jelenc to vrijeme iskoristile za pisanje priručnika "Kanarinkova poligonka" koji je uz desetu obljetnicu udruge predstavljen krajem studenoga prošle godine.

-Ideja o priručniku nastala je kao rezultat velikog broja osmišljenih i isprobanih poligona prepreka na treninzima naše udruge. S obzirom na vlastito iskustvo u radu s djecom, želja nam je bila prenijeti ih drugima i promovirati ih kao oblik rada, pa ovaj priručnik može posluži kao pomoć u radu odgajateljima, trenerima u školama sporta, učiteljima razredne i predmetne nastave u nastavi tjelesne i zdravstvene kulture, roditeljima i svima koji prepoznaju i poštuju vrijednost kretanja i bavljenja sportskom aktivnošću od najranije dobi.

U priručniku, koji je izašao u izdanju Osnovne škole Vladimira Nazora, osim osnovnih uputa o tome kako što kvalitetnije pripremiti i koristiti sve prednosti poligona prepreka, fotografijama su zorno prikazani različiti zadaci ravnotežnog hodanja, trčanja, skakanja, prenošenja tereta, provlačenja, puzanja, penjanja i silaženja, kao i 50 različitih poligona prepreka koji su korišteni u radu s djecom u Kanarinku. Pritom se svaki prezentirani poligon prepreka može prilagoditi različitim potrebama.

Osnivačima je prilikom odabira imena udruge nit vodilja bila duga i bogata tradicija sporta u gradu Rovinju koja broji čak sedam olimpijaca. Drugi najstariji sportski klub u Rovinju je NK Rovinj (1919.). Zbog žute boje dresova koja je od samih početaka pratila rovinjske nogometaše oni su oduvijek bili nazivani Rovinjskim kanarincima. Poznato je da postoji i pjesma "La maglia gialla" koja je rovinjske kanarince, ali i ostale rovinjske sportaše redovito pratila u onim lijepim i manje lijepim sportskim i životnim trenutcima.

U ime onih vremena kad je sport predstavljao puno više od običnih odlazaka na treninge i utakmice, kad je sport bio vid druženja i način života, udruga je nazvana Kanarinko. Kanarinac u ovoj priči je nasmijan, mlad sportaš okružen brojnim sportskim rekvizitima i predstavlja pozitivnu i zdravu budućnost rovinjskog sporta iz čega proizlaze svi ciljevi, misije i vizije udruge. Za Bojanu Bolković i njenog brata Igora, također kineziologa, Kanarinko je i više od sporta jer im je otac Ivan Bolković Pele, u Istri i dalje jedan od najboljih, po stilu igre neponovljiv središnji branič, koji je gotovo dva desetljeća, s kratkim izletom u matičnu pulsku Istru, branio boje rovinjskih žutih.

I Bojana Bolković i Darka Jelenc su bivše sportašice, profesorice tjelesnog odgoja i trenerice, pa je za njih ovaj projekt sportskog vrtića bio novi izazov. Bojana je, naime, kao učenica i studentica igrala rukomet za RK Rovinj. Bojana i Darka su godinama bile trenerice plivanja u rovinjskom klubu Delfin, gdje su vodile i školu plivanja. Među ostalim, trenirale su jednu od najboljih hrvatskih plivačice Mateu Peteh, a najviše su se posvetile odgoju mladih plivača pa su uz njih izrasli brojni državni prvaci i prvakinje u mlađim kategorijama. Među njima je najistaknutiji višestruki kadetski i juniorski prvak Hrvatske Matija Mužina, koji svoj nesumnjivi potencijal ističe i kao mlađi senior. Tu su nadalje Nika Brajković, Mario Ban, Anton Hrvatin i Anteo Laković.

Bojana Bolković se odnedavno uključila i u stručni stožer Košarkaškog kluba Rovinj. Kao ekspert u radu sa mladima trenutno vodi najmanju grupu u mini basketu, a u ekipi ravnopravno igraju dječaci i djevojčice mlađi od devet godina. Darka Jelenc je kao trenerica plivanja startala u varaždinskom Plivačkom klubu Barok. U suradnji sa rovinjskom Udrugom umirovljenika osmislila je program tjelesne rekreacije i korektivne gimnastike za osobe treće dobi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter