istarski poduzetnik

NEOBIČAN POTEZ PLINIJA CUCCURINA: Od Općine Fažana zatražio deurbanizaciju svojih 15 TISUĆA ČETVORNIH METARA TURISTIČKOG ZEMLJIŠTA

| Autor: Milan PAVALOVIĆ, Patricija SOFTIĆ
(M. MIJOŠEK)

(M. MIJOŠEK)


Cuccurin j prije nekoliko godina odlučio živjeti u Fažani. Kupio je stari objekt, Vilu San Lorenzo, čiju adaptaciju upravo privodi kraju. Kupnjom San Lorenza kupio je i 15 tisuća četvornih metara izuzetno atraktivnog zemljišta blizu mora. Umjesto da to eventualno preproda i na tome potencijalno višestruko zaradi, Cuccurin je odlučio na tom prostoru pustiti zelenu površinu. Zahtjevom da se njegova građevinska čestica prenamjeni, i to u puno manje vrijedno zemljište, izašao je u susret i Općini i nekom drugom investitoru koji će sada imati priliku za realizaciju svoje turističke priče

 

Istarski poduzetnik Plinio Cuccurin povukao je neobičan i neuobičajen potez – svoje zemljište u Fažani, na kojem je po prostornom planu predviđena turistička gradnja sa 140 ležajeva, odlučio je, može se tako reći, deurbanizirati! Na taj način netko drugi s planom da u Fažani investira u turističku gradnju, a dosad to nije mogao realizirati, uskoro će dobiti priliku za svoj projekt. Načelnik Općine Fažana Radomir Korać ne skriva zadovoljstvo tim Cuccurinovim potezom. 

„Pliniju Cucurinu smo zahvalni što je svoju građevinsku česticu na kojoj ne namjerava gradnju turističkih kapaciteta odlučio prenamijeniti u zelenu površinu. To će Općini omogućiti da tu turističku gradnju omogući na nekoj drugoj lokaciji , sukladno prostorno-planskoj dokumentaciji i svojim planovima. Njegov zahtjev smo zaprimili, a kako se radi o proceduri koja podrazumijeva izmjenu prostornih planova i dosta posla, to je sada u fazi rješavanja“, rekao nam je Korać.

Cuccurin, poznat kao nekada jedan od ključnih ljudi Adrisa, prije nekoliko je godina odlučio živjeti u Fažani. Kupio je stari objekt, Vilu San Lorenzo, čiju adaptaciju upravo privodi kraju. Kupnjom San Lorenza kupio je i 15 tisuća četvornih metara izuzetno atraktivnog zemljišta udaljenog niti stotinjak metara od mora. Riječ je o prostoru bivše političke škole, u čijem se neposrednom susjedstvu četvorni metar terena penje i do nevjerojatnih 500 eura! Umjesto da to eventualno preproda i na tome potencijalno višestruko zaradi, Cuccurin je odlučio na tom prostoru pustiti zelenu površinu. Zahtjevom da se njegova građevinska čestica prenamjeni, i to u puno manje vrijedno zemljište, izašao je u susret i Općini i nekom drugom investitoru koji će sada imati priliku za realizaciju svoje turističke priče. Njegov je pak potez suprotan ponašanju većine vlasnika zemljišta koji logično traže mogućnost da se ono, recimo, iz zelene površine prenamjeni u građevinsko, pa još ako je dozvoljena gradnja turističkih kapaciteta, vrijednost mu nevjerojatno raste. Ovako je Cuccurin svjesno obezvrijedio svoju imovinu, stostruko joj je smanjio vrijednost, ali je nekome drugome omogućio da provede u djelo svoje planove. Od toga će, naravno, korist imati i sama Općina.

No to nije sve. Po svemu sudeći kao društveno odgovorna osoba Cuccurin je povukao još jedan neobičan i neuobičajen potez. Odlučio je, naime, financirati izgradnju jedne ceste i postavljanje sedam rasvjetnih stupova. Načelnik Korać i po tom je pitanju za Cuccurina imao samo riječi hvale.

„Nama je izuzetno drago da je naš cijenjeni sumještanin donirao sredstva koja su nam omogućila realizaciju projekta izgradnje ceste i postavljanja javne rasvjete na potezu od Pulske ulice do Aleje maslina. Vrijednost te investicije iznosi 300 tisuća kuna. U ovim teškim vremenima sredstva koja smo na ovaj način uštedjeli u općinskom proračunu moći ćemo usmjeriti u neke druge investicije ili davanja“, kaže Korać.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter