FAŽANA

Pete izmjene Prostornog plana općine opet pred javnošću, GRAĐEVINSKO PODRUČJE TRP VALBANDON TREBA SMANJITI


Prijedlog petih izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja općine Fažana i opet se nalazi pred javnošću. Naime, danas se otvara javna rasprava koja će trajati do nedjelje 23. prosinca kada se zatvara ponovna rasprava o tom dokumentu, čija je izrada odlukom Općinskog vijeća pokrenuta u rujnu 2016., a javna rasprava održana u ožujku 2017. godine.

Sada se izmijenjeni prijedlog PPU-a pred građanima nalazi zbog, kako piše u općinskom aktu, prihvaćanja mišljenja, prijedloga i primjedbi danih u javnoj raspravi te zbog prihvaćanja mišljenja Zavoda za prostorno uređenje Istarske županije, što za posljedicu ima izmjenu grafičkog dijela plana i usklađenja odredbi za provedbu PPU-a.

Uskladiti sa stvarnim stanjem na terenu

Konkretno, prihvaćeni su stavovi iz javne rasprave da se Urbanistički plan uređenja Valbandona ne stavlja izvan snage, iako je to bila jedna od bitnih odrednica za preradu PPU-a Fažane. Valbandonski plan trebalo je ukinuti, kako je objašnjavano ranije na sjednicama Općinskog vijeća, jer dokument nije i neće moći biti usklađen sa stvarnim stanjem na terenu, što rezultira brojnim prometnim i komunalnim problemima koji će se teško rješavati dok se ne izradi novi UPU. Uz to, vlasnici kamenoloma Tambura, u narodu znanog kao Kava, ne prihvaćaju da se na tom prostoru prema Vodnjanu planira odlagalište građevinskog otpada.

Županijski zavod, prema obrazloženju, zahtijeva usklađenja Odredbi za provedbu PPU-a i njegovog grafičkog dijela s izmijenjenim PPU-om Istarske županije. Između ostalog, to znači i da se mora smanjiti građevinsko područje Turističkog razvojnog područja (TRP) Valbandon te da je potrebno uključiti i izmjene za TRP MUP Valbandon i njihov zahtjev za planiranje sportsko-rekreacijskog centra.

Ukupno 800 ležaja na 14,1 hektar

Kako na prostoru općine postoje ili su planirani TRP-ovi Fažana Pineta, Fažana sjever, Villa San Lorenzo, Bi Village, MUP Valbandon i Valbandon jug, pod TRP Valbandon vjerojatno se podrazumijeva ovo posljednje područje koje se prostire između MUP-ovog kompleksa i županijske ceste. Prema prijedlogu trebalo se prostirati na 16 hektara, a ovime se smanjuje na 14,1 hektar, dok kapacitet turističkog naselja od 800 ležaja ostaje. U MUP-ovom području predviđa se 800, a ne 500 ležaja u hotelu, naselju i kampu, i ima površinu od 10,8 umjesto 7,2 hektara.

O ovim i o drugim segmentima PPU-a u izradi, javnost će moći više čuti na javnom izlaganju u ponedjeljak 17. prosinca s početkom u 17 sati u Multimedijalnom centru Fažana. Plan će pak do kraja javne rasprave biti izložen u općinskoj vijećnici, svakog radnog dana od 8 do 14 sati, osim utorkom kada će vijećnica biti otvorena od 14 do 17 sati. Plan je dostupan i na Internetskoj stranici Općine. Mišljenja, prijedlozi i primjedbi mogu se podnositi samo u vezi s dijelovima predloženog PPU-a, koji su izmijenjeni u odnosu na prvotni prijedlog, te na one koji se odnose na primjedbe županijskog Zavoda za prostorno uređenje. Podnose se u pisanom obliku na adresu Jedinstvenog upravnog odjela Općine, do 23. prosinca. (Zvjezdan STRAHINJA)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter