VARAŽDIN

Položeni vijenci u povodu 31. obljetnice oslobođenja Varaždina

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Jedan je od najvažnijih datuma u varaždinskoj povijesti je 22. rujna 1991., a varaždinski dani rata bili su prekretnica u Domovinskom ratu, istaknuto je u srijedu na polaganju vijenaca u povodu 31. obljetnice oslobođenja Varaždina i Dana hrvatskih branitelja Varaždinske županije.

Državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop rekao je kako danas odaju dužno poštovanje onima koji su dali velik doprinos u stvaranju hrvatske države i oslobađanju okupiranih područja.

„Dužni smo crpiti iz toga energiju i ne posustati u ove dane kada je isto tako teško da bismo stvarali hrvatsku državu kakvu su si oni zamislili. Zbog njih ne smijemo stati”, istaknuo je Jakop.

Predsjednik varaždinske Županijske skupštine Josip Križanić rekao je kako su Varaždinski dani rata bili prekretnica u Domovinskom ratu.

„To se na svim bojištima za 2, 3 dana vidjelo”, istaknuo je Križanić i poručio kako umrle branitelje nikada neće zaboraviti.

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj rekao je kako 22. rujna 1991. nije samo jedan od najvažnijih datuma u povijesti grada Varaždina, nego i u Domovinskom ratu jer je Republika Hrvatska dobila nemjerljivo naoružanje.

„Ovo je bila prekretnica u Domovinskom ratu i zahvaljujemo svim varaždinskim braniteljima, iskazujemo pijetet svima poginulima te se nadamo da će se Hrvatska konačno izgraditi u državu kakvu su oni željeli da bude”, rekao je Bosilj.

Predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade "Puma" Robert Puja podsjetio je kako su varaždinski dani rata bili ključna točka ratnih zbivanja te kako zaslužuju pažnju i više puta ne godinu.

„Zauzećem varaždinskih vojarni, preuzimanjem oružja i ratne opreme, snage Hrvatske vojske uvećane su sedam puta, o čemu govore i riječi prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana: 'Postigli ste uspjeh kakav još nije zabilježen u Hrvatskoj, a oslobađanjem vašeg grada otvoren je put oslobađanja cijele naše domovine'”, rekao je Puja.

Rat u Varaždinu trajao je od 13. do 22. rujna 1991. JNA se nije predala bez borbe. U borbama za vojarne poginulo je šest, a ranjeno 37 osoba. Poginuo je pripadnik ZNG-a Ivan Sever, troje civila i dva časnika JNA.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter