UNUTARSTRANAČKI IZBORI

Novi predsjednik SDP-a je Siniša Hajdaš Dončić: "Bez SDP-a nema pozitivnih promjena u Hrvatskoj"

| Autor: Tihana Tomičić
Siniša Hajdaš Dončić (Snimio Davor Kovačević / Novi list)

Siniša Hajdaš Dončić (Snimio Davor Kovačević / Novi list)


Siniša Hajdaš Dončić novi je predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske – odlučilo je tako 56,46 posto članova SDP-a koji su danas izašli na unutarstranačke izbore, dok je njegov protukandidat Zoran Paunović dobio 43,54 posto glasova.

Zanimljiva je analiza po regijama – Hajdaš Dončić premoćno je pobijedio u Splitu, gdje je dobio triput više glasova, iako je Paunović kandidat Dalmacije. Hajdaš Dončić je pobijedio i u Zagrebu, upravo s postotkom kao i u cjelini Hrvatske, a za samo tri glasa prestigao je Paunovića u Rijeci, gdje se ovoga puta ipak odazvalo malo više članova nego u prvom krugu izbora.

Iznenađenje je da je Paunović pobjednik u Osječko-baranjskoj županiji, gdje je dobio 135 glasova, dok je Hajdaš Dončić imao 97 glasova. To je, čini se, rezultat činjenice da u novo Predsjedništvo nisu prošli kandidati koje je očekivala lokalna organizacija, nego neki kandidati sa šalabahtera, pa je to posljedica.
Sveukupno, Hajdaš Dončić dobio je oko tisuću glasova više od Paunovića izašlo je ukupno 8.100 članova od 21.000, dakle oko 37 posto.

Ovakvim izborom SDP nastavlja sličnu politiku kao dosad – to je u prvom redu politika podrške Zoranu Milanoviću kao kandidatu za drugi mandat predsjednika Republike, no s izborom Hajdaša Dončića na čelo SDP sigurno će više nego dosad dominirati ekonomske i fiskalne teme, nego u vrijeme kad je predsjednik bio Peđa Grbin.

U ranijim istupima Hajdaš Dončić najavio je kako će se najvećim dijelom baviti revitalizacijom stranačkog terena koji je desetkovan nakon politike isključivanja članstva za vrijeme ere Peđe Grbina.

To znači da će se u najskorije vrijeme raspisati izbori za novo vodstvo SDP-a Zagreba, koji ima privremeno vodstvo već dvije godine, i u narednih mjesec dana SDP će donijeti odluku o svojim kandidatima za župane i gradonačelnike velikih gradova za lokalne izbore 2025. godine.

– Izbori su završeni, kišobran SDP-a je širok za svakog. Pokazali smo da smo jedna od najjačih stranaka i da bez SDP-a nema pozitivnih promjena u Hrvatskoj. Bio sam vrlo jasan i rekao da želim da SDP bude prva, a ne druga stranka u Hrvatskoj. Isto tako pažljivo sam slušao komentare i primjedbe članova stranke, nevezano za koga su glasali. SDP će se prilagođavati vremenu i prostoru u kojem živi, i dalje pobjednička stranka s naglaskom na lijeve ekonomske politike i ono što smo duboko u sebi, antifašizam, ravnopravnost, prava žena, seksualne manjine – to smo mi, i u Hrvatskoj nema stranke koja nam u tome može parirati. I zato, za SDP, za pobjedu, poručio je Hajdaš Dončić u pobjedničkom govoru.

Zoran Paunović je također svima zahvalio i čestitao, dok je bivši predsjednik Peđa Grbin poručio: “Siniša, želim ti da budeš uspješniji nego sam ja bio”

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter