izračun

Uskoro usklađivanje mirovina, evo koliko bi povećanje trebalo iznositi


Autor: Glas Istre
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Prema dosad poznatim parametrima, usklađivanje mirovina bi umirovljenicima od srpnja moglo donijeti oko sedam posto više. Do preliminarnog izračuna došao je stručnjak za mirovinski sustav, Željko Šemper, piše Mirovina.hr.

Za isplatu srpanjskog usklađivanja treba se strpjeti do rujna kada stižu veće mirovine za kolovoz, sa zaostacima za srpanj. Kako se mirovine usklađuju prema mjesečnim kretanjima cijena i prosječne plaće u proteklom polugodištu u odnosu na ono koje mu prethodi, za konačni izračun treba pričekati podatke Državnog zavoda za statistiku o cijenama i plaćama za svibanj, odnosno lipanj, što će biti poznato u konačnici tek u kolovozu.

S obzirom na to da su plaće rasle, za očekivati je bilo i da će rasti mirovine. Slično se dogodilo lani, također zbog rasta plaća, kada je srpanjsko usklađivanje umirovljenicima donijelo rekordnih 8,42 posto. Premda ovo usklađivanje ne bi trebalo oboriti taj rekord, svakako je veće, kako u pravilu obično i jest, od siječanjskoj usklađivanja koje je ove godine donijelo 4,19 posto.

Na prosječnu mirovinu od 534 eura, koliko dobiva nešto manje od milijun hrvatskih umirovljenika prema općim propisima, ne računajući isplate u inozemstvo, povećanje od oko sedam posto donosi oko 37 eura veću mirovinu.

Premda se očekivalo da će, prema još lanjskim obećanjima Vlade, nova formula usklađivanja u omjeru 85:15, umjesto sadašnjih 70:30, zaživjeti od srpnja to se neće dogoditi, jer izmjena nije zakonski provedena. Prema novom omjeru, usklađivanje bi, upozorava Šemper, bilo 8,73 posto.

Naime, veći postotak uzima se kod onog indeksa koji je više rastao, a u ovom slučaju, kao i većini dosadašnjih usklađivanja, to su upravo plaće, a ne cijene. Ipak, Šemper je već nekoliko puta naglasio da ovakva promjena neće donijeti i znatno veća usklađivanja. Istaknuo je pritom da bi Vlada svakako trebala prihvatiti prijedlog Sindikata umirovljenika Hrvatske da se uvede omjer 100 naprema 0 u korist povoljnijeg indeksa rasta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater