istarski europarlamentarac

Valter Flego: "Istra i Rijeka na korak su od mogućnosti sudjelovanja u raspodjeli 26 milijardi eura namijenjenih razvoju prometne infrastrukture"

| Autor: Hina
(Snimio Philippe Buissin)

(Snimio Philippe Buissin)


IDS-ov europski parlamentarac Valter Flego rekao je danas u Rijeci da uključenje područja Istre, Rijeke i Kvarnera u europske prometne koridore omogućuje ostvarenje generacijskih infrastrukturnih projekata koji više nisu utopija. 

Flego je na konferenciji za novinare PGS-a i IDS-a podsjetio da je, kao jedini hrvatski predstavnik u Odboru za transport i turizam Europskog parlamenta, inzistirao na produljenju koridora do tih područja. Naglasio je da je na tom prijedlogu ujedinio sve hrvatske europarlamentarce, kao i kolege iz Slovenije i Italije, a na kraju ga je odbor velikom većinom prihvatio.

Istra i Rijeka su sad u bitno boljoj situaciji i na korak smo od mogućnosti sudjelovanja u raspodjeli 26 milijardi eura namijenjenih razvoju prometne infrastrukture. Otvara se mogućnost gradnje željezničkog tunela prema Istri, povezivanja sa slovenskom mrežom autocesta, gradnje novog mosta za Krk ili nizinske pruge, ali i opremanje zračnih luka, naveo je.

Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić ustvrdio je da bi političari na kraju mandata trebali isporučiti rezultate zalaganja za vrijednosti za zajednicu. Flego je to učinio na izuzetno bitnoj temi za Hrvatsku, rekao je.

Do sad su Istra, Rijeka i kvarnerski otoci bili jedva dotaknuti europskim koridorom, a sad se očekuje da se povežu s čak tri koridora, naveo je Vasilić.

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus ocijenio je da europske politike ne smiju biti daleko, jer se tiču svih, te je na njih moguće utjecati i zalaganjem samo jednog europskog parlamentarca.

Kako bi se iskoristile mogućnosti pred nama, mora se na vrijeme pripremiti projekte i dokumentacija za prijavu na europske fondove, a to je na Vladi, rekao je.

Paus je, na pitanje o perspektivi ljevice i liberala na hrvatskim parlamentarnim izborima, istaknuo da bi bilo dobro grupirati se za zajednički nastup, i učiniti to što racionalnije.

Treba ostaviti sa strane ego i sitne stranačke interese kako ne bismo na izbore izlazili s više grupacija na lijevom i liberalnom spektru. IDS, PGS i Fokus su spremni na suradnji sa svima iz tog političkog kruga, zaključio je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter