dirh

Iz trgovina povučen još jedan proizvod koji sadrži opasne bakterije

| Autor: Portal Novi list
(Reuters)

(Reuters)


Državni inspektorat objavio je kako se s polica trgovina zbog opasne bakterije povlači još jedan prehrambeni proizvod. Radi se o S-BUDGET domaćoj dimljenoj kobasici 250 g, EAN koda: 3856021220197, LOT 24285, s rokom upotrebe do 10. ožujka 2025. godine, prenosi Danica.

Kobasica se hitno povlači iz prodaje zbog utvrđene bakterije Listeria monocytogenes. Proizvod nije u skladu s Uredbom EU o mikrobiološkim kriterijima za hranu.

Proizvođač je BELJE Plus iz Baranje, a proizvod je u maloprodaji u lancu SPAR Hrvatska. Ovih je dana iz istih razloga opozvan jeger, a ljetos su spomenute bakterije pronađene u više prehrambenih artikala u nekoliko trgovačkih lanaca.

Listeria može izazvati infekciju središnjeg živčanog sustava. Zaraza može dovesti do paralize moždanih živaca i udova, meningitisa, encefalitisa (upale mozga), ali i smrti. Liječi se specifičnim antibioticima.

Infektolozi upozoravaju kako bakterija ima posebnu sklonost invaziji moždanog tkiva te ovojnica mozga. Među infekcijama koje se prenose hranom, listerioza je najopasnija jer često završava sa smrtnim ishodom, piše Danica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter