ZAGREB

Flego i Paus s Renzijem o suživotu u Istri i međustranačkoj suradnji

U Istri ne postoje jedni, drugi, treći, postojimo samo svi zajedno kao kolektiv, izjavio je Dalibor Paus

| Autor: Hina
Dalibor Paus, Matteom Renzi i Valter Flego

Dalibor Paus, Matteom Renzi i Valter Flego


- Istarski eurozastupnik Valter Flego i predsjednik IDS-a Dalibor Paus u Europskom parlamentu su razgovarali s talijanskim senatorom i čelnikom stranke Italia Viva  Matteom Renzijem o položaju talijanske manjine u Istri i jačanju suradnje njihovih stranaka, priopćio je u četvrtak ured IDS-ovog eurozastupnika. U razgovoru u parlamentu u Bruxellesu, u kojem je sudjelovao i talijanski eurozastupnik Nicola Danti, hrvatski i talijanski političari posebno su istaknuli zavidnu kulturu suživota kao prepoznatljiv simbol Istre, stoji u priopćenju.

Matteo Renzi, bivši talijanski premijer, naglasio je da je suradnja Istrijana i Talijana "bez sumnje na ponos obje strane" i poručio Flegu i Pausu da uvijek mogu računati na njegovu podršku i pomoć.Renzi ih je tom prilikom službeno pozvao na politički kongres La Leopolda, koji se održava jednom godišnje u Firenzi.Tako će Flego i Paus idućeg vikenda sudjelovati na 12. po redu susretu liberalnih i progresivnih političkih stranaka i visokih predstavnika te stručnjaka, s kojima će diskutirati o aktualnim političkim temama i izazovima, dodaje se u priopćenju. Flego je istaknuo da je "Istra već desetljećima primjer dobre prakse u čitavoj regiji po pitanju multikulturalnosti, otvorenosti, multietničnosti i poštivanja različitosti".

"U Istri ne postoje jedni, drugi, treći, postojimo samo svi zajedno kao kolektiv. Zato je Istra toliko posebna i drukčija od drugih i zato se njome ponosimo", rekao je. Paus je najavio da će Istra "u suradnji s talijanskim regijama dodatno jačati izvrsnu suradnju s Republikom Italijom. U prvom redu novim projektima koji se financiraju iz EU fondova, posebice u područjima obrazovanja i kulture".

"Pripadnici autohtone talijanske manjine u Istri imaju u nama istinskog partnera i od takve politike nećemo nikada odustati. Također, siguran sam da IDS i Italia Viva imaju dodirnih točaka i radujem se mogućnostima buduće suradnje ove dvije europske liberalne stranke", rekao je Paus..

Uz razgovor s Dantijem i Renzijem, Flego i Paus susreli su se i s predsjednikom europskih liberala, ALDE stranke, bugarskim zastupnikom Ilhanom Kyuchyukom, kojem je Paus predstavio svoju odluku o uvođenju u IDS najviše razine otvorenosti i transparentnosti u politici. "Bilo tko će moći na vrlo jednostavan online način vidjeti svaki izdatak iz proračuna svugdje gdje je IDS na vlasti, kao i imovinske kartice svih predstavnika IDS-a, od najniže do najviše razine", pojasnio je Paus. Kyuchyuk je takvu odluku nazvao „primjerom najbolje političke prakse za liberalne stranke diljem Europe“, navodi se u priopćenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter