još malo rasta

Sezonci traže plaće veće i za 50 posto. To znači samo jednu stvar za cijene u turizmu

| Autor: Dražen Katalinić
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Plaće zaposlenih u ugostiteljstvu ove će sezone biti osjetno više od nacionalnog prosjeka ako je suditi po rezultatima istraživanja najvećeg ovogodišnjeg online sajma poslova u turizmu i sezoni Sezonac.hr, a poslodavci u ugostiteljstvu i turizmu spremni su isplatiti takve plaće, ali najavljuju da će zbog toga doći i do neminovnog povećanja cijena u sezoni.

Kako se približava turistička sezona, tako sve više raste zanimanje radnika za sezonske poslove što dokazuje i podatak da je broj prijava kandidata za sezonske poslove na Sezonac.hr veći za 20 posto nego prošle godine. Još zanimljiviji je podatak da anketirani radnici očekuju znatno veće plaće nego u lanjskoj sezoni i ona bi prosječno za sve djelatnosti sezonskih poslova trebala iznositi 1.390 eura neto mjesečno što je otprilike u rangu prosječne plaće u Hrvatskoj prema službenim statistikama, a za šest posto više nego u prošlogodišnjoj sezoni.

No, oni koji žele raditi kao konobari ovog ljeta očekuju prosječnu plaću od 1.561 euro, što je čak 40 posto više od prosječne plaće konobara u 2024. godini, koja je iznosila 1.109 eura. Kuhari, pak, traže 1.703 eura neto, što je 33 posto više od prošlogodišnjeg prosjeka od 1.275 eura, pokazuju rezultati ankete.

Diktat tržišta

I budući sezonski radnici u hotelijerstvu ove sezone očekuju veće plaće. Sobari i sobarice tako očekuju minimalno 1.287 eura, što je čak 46 posto više u odnosu na lanjskih 883 eura, dok recepcionari očekuju 1.447 eura ili 32 posto veću plaću nego lani. Osim u ugostiteljstvu i hotelijerstvu veće plaće traže i sezonski radnici u trgovini i logistici pa se tako prodavači nadaju mjesečnoj zaradi od 1.257 eura ili 35 posto više, skladištari traže 1.220 eura što je 13 posto više, a čistačice, pak, očekuju 1.500 eura, što je čak 60 posto više od prošlogodišnjeg prosjeka od 935 eura za plaću čistačice.

Ukratko, prošle su godine sezonski radnici u ugostiteljstvu ostvarivali prosječnu mjesečnu plaću od 1.195 eura, radnici u turizmu zarađivali su 1.139 eura, a oni u prodaji 1.151 euro, dok je prosječna dnevna napojnica iznosila 80 eura, pokazuje anketa sajma poslova u turizmu i sezoni Sezonac.hr. U Nacionalnoj udruzi ugostitelja navode da su plaće rasle i prošlih sezona, pa će i ove godine, no navode da nije problem u plaćama, nego u dostupnosti kvalitetne radne snage, iseljavanju i velikim sezonskim fluktuacijama radne snage.

– Plaće u sezoni su rezultat stanja na tržištu rada s jedne strane i opsesijom sezonskog poslovanja što je katastrofa za cjelokupni hrvatski turizam i ekonomiju, a problem s nedostatkom radne snage imamo od covida, a radnike koji dođu raditi sezonski dva mjeseca nemamo ni vremena obučiti, navodi predsjednik Sindikata ugostitelja Istre i Kvarnera Vedran Jakominić, ujedno i potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.

Ističe da će zbog rasta plaća te rasta ulaznih troškova, odnosno cijena najma i sirovina, neminovno doći i do porasta cijena u ugostiteljstvu. Dugogodišnji ugostitelj i nekadašnji predsjednik Udruge ugostitelja pri HGK-u Dražen Boban navodi da su plaće i cijene najma ugostiteljima od COVID krize naovamo porasle za 30-40 posto.

– Svake godine uoči sezone izvještava se o tome koliko negdje košta kuglica sladoleda, a koliko kava čime stvaramo negativan imidž o destinaciji i rušimo vlastitu sezonu, a nigdje se ne objašnjava da ugostitelj koji radi u centru ne može imati cijenu kao onaj na periferiji koji ima nekoliko puta manju cijenu najma, navodi Boban i dodaje da su jedinice lokalne samouprave za enormnih 300 posto podigle cijene najma u odnosu na prošlu godinu, a taj tempo, kaže, prati i država sa svojim nekretninama.

Sindikalne muke

– Moramo dizati cijene, to nitko ne voli, no moram reći da s višim cijenama mi ugostitelji samo ‘hvatamo’ trošak, ne stvaramo novu zaradu, kaže Boban dodavši da je od početka godine poskupila i nabava kave pa se ne moramo čuditi ako kava uskoro poskupi za pola eura.

Inače, ovo će biti prva sezona nakon punih 20 godina da Sindikat turizma i ugostiteljstva nije uspio ispregovarati minimalnu osnovnu plaću s Hrvatskom udrugom poslodavaca kojom bi se pratio porast minimalne plaće u Hrvatskoj. Sindikat je s HUP-om dosad kolektivno pregovarao o minimalnoj osnovnoj plaći za sva četiri platna razreda po složenosti poslova – jednostavne poslove za koje vrijedi minimalna plaća propisana u RH (npr. čistačica), manje zahtjevne poslove (npr. sobarica), zahtjevne poslove (npr. kuhari ili recepcionari) i vrlo zahtjevne poslove (npr. kuhar specijalist), oko čije plaće se pregovora.

HUP je sredinom prosinca prošle godine izvijestio sindikat kako ne može uskladiti minimalne osnovne plaće za drugi, treći i četvrti platni razred Kolektivnog ugovora ugostiteljstva s minimalnom propisanom plaćom koja u 2025. godini iznosi 970 eura bruto pa minimalna plaća za prva tri platna razreda iznosi 970 eura bruto, a od nje će tek nešto viša biti ona za četvrti platni razred koja sada iznosi 980 eura.

Sindikat se stoga okrenuo sklapanju posebnih ugovora s tu pojedinim turističko-hotelijerskim tvrtkama te je s Valamarom dogovorio rast plaća od 10 do 15 posto od prvog svibnja, a s Clubom Adriatic iz Baške Vode povećanje plaća od prvog travnja za 10 posto. Kolektivni ugovor u ugostiteljstvu važan je iz razloga što su plaće izvan sezone, kada su daleko više od prosjeka, za 20 posto manje od prosječne plaće u Hrvatskoj i njime se štite ne samo prava radnika u ugostiteljskoj djelatnosti, nego i poslodavci od nelojalne konkurencije.

Očekuje se 60.000 stranih radnika

Prema podacima Sindikata turizma i ugostiteljstva prošle je godine u sezoni radilo oko 38 tisuća stranih radnika, a procjenjuju da će ih ove godine biti čak 60 tisuća!

U Sindikatu podsjećaju da je i Hrvatska narodna banka izrazila zabrinutost oko radne snage jer domicilno stanovništvo sve teže može živjeti od plaća u ugostiteljskom sektoru pa ga sve više zamjenjuje nekvalificirana ili nisko kvalificirana radna snaga koju dovode agencije za posredovanje, a koja u kvaliteti pružanja usluge, koja je u turizmu vrlo bitna, ne može konkurirati domaćem radniku.

Turizmu stoga prijeti rušenje kvalitete usluge, ističu u sindikatu, jer će se sektor svesti na nekvalificiranu ili nisko kvalificiranu uvoznu radnu snagu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter