unatoč izazovnoj godini

Počela berba maslina u Agrolaguni: Očekuje se bolji urod nego lani

| Autor: Hina
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


U istarskoj Agrolaguni, koja posluje u sustavu Fortenova grupe, započela je ovogodišnja berbu maslina, a u tvrtki očekuju bolji urod nego lani te procjenjuju da bi se moglo proizvesti 160 tisuća litara ulja.  

Ovogodišnja berba, kako su kazali iz Agrolagune za Hinu, odvija se na ukupno 220 hektara maslinika, a u berbi 65.000 stabala ove će godine biti angažirano 60 berača i četiri stroja.

"Očekuje se da će ovogodišnji urod biti bolji od prošlogodišnjeg te je procjena da bi se moglo proizvesti i do 160.000 litara maslinovog ulja", istaknuli su iz Agrolagune.

Napominju kako u ukupnoj zastupljenosti sorti maslina u maslinicima Agrolagune dominiraju Leccino i Picholine, dok su ostale sorte kao što su Istarska bjelica, Ascolana, Pendolino, Črnica i  Rošinjola zastupljene u manjim količinama.

Masline, od kojih su neke stare i 45 godina, uzgajaju se na izvrsnim lokacijama, a osnova za postizanje iznimne kvalitete, kako su naveli iz tvrtke, su neoštećeni plodovi koji se prerađuju unutar 12 sati od berbe.

Predsjednica Uprave Agrolagune Nerina Zec je istaknula kako je upravo sustav navodnjavanja bio ključan za odlične rezultate Agrolagune u maslinarstvu.

"U Agrolaguni smo u  2024. završili projekt uspostavljanja sustava za navodnjavanje i fertirigaciju 106 hektara maslinika kao i podizanje višegodišnjeg nasada maslina s 300 novih sadnica  autohtonih istarskih sorti. Upravo je sustav za navodnjavanje važna konkurentna prednost Agrolagune u maslinarstvu, pa stoga u Agrolaguni očekujemo veći prinos u odnosu na prošlu godinu", kazala je.

U sklopu tog projekta koji je sufinanciran sredstvima Europske unije kroz Program ruralnog razvoja, kako je navela Zec, nabavljena je i nova poljoprivredna mehanizacija koja će olakšati održavanje nasada i proizvodnju ulja.

Voditeljica Uljare Iris Butković je kazala kako ovogodišnja berba maslina kreće nešto ranije nego prošle godine.

"Ova godina je bila izazovna, obilježena sušnim periodima koji su zahvaljujući našem sustavu navodnjavanja, za nas predstavljali manji problem. Međutim, nakon suše uslijedile su obilne kiše koje su, nažalost, utjecale na randmane. Iako očekujemo nešto niže randmane, zadovoljni smo s količinom formiranog ploda te očekujemo dobar prinos i kvalitetu", istaknula je Butković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter