očekuje se vrhunska kvaliteta

Počela nikad ranija berba maslina. Rujanske kiše spasile urod koji nije rekordan, ali je dobar

| Autor: Glas Istre
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


U dijelovima Istre počela je, nikad ranije, berba maslina. Unatoč strepnjama maslinara zbog sušnog ljeta, na području Rovinja i Vodnjana urod je dobar, a očekuje se i ulje vrhunske kvalitete, intenzivno i aromatično, javlja HRT.

Sa stabala se skidaju prve masline. Masline su zdrave. Možda se na prvi pogled čine još zelene, no spremne su za berbu. Nakon sušnog ljeta, urod su spasile rujanske kiše. Napunile su plodove. Prinos nije rekordan, ali je dobar.

Optimalni trenutak berbe utvrđuje se i laboratorijskim analizama, što objašnjava prehrambeni tehnolog Anja Novoselić. - Stroj nam pomaže da brzo odlučujemo kako bi zadržali i mirise i okusne karakteristike koje su vrhunske, a da opet imamo dobre prinose.

A prvi su randmani dobri. Od sto kilograma maslina, ovisno o sorti, dobije se od 7 do 12 litara ulja. Ne bi trebalo poskupjeti. Litra onog vrhunskog stoji 25 eura.

Istarska maslinova ulja među najboljima su na svijetu. Pokazuje to i novo izdanje svjetskog vodiča za ekstradjevičanska maslinova ulja, gdje se među 500 najbolje ocijenjenih našlo 70-ak iz Istre.

Cijeli prilog dostupan je na linku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter