biljke su propatile

Ovogodišnji urod maslina je "srednja žalost". Neki su se plodovi smežurali, a u berbu se kreće ranije

| Autor: Zoran Oljača
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Livio Belci iz Vodnjana, jedan je od najpoznatijih istarskih maslinara, koji za sebe voli sam često reći da pravi Bumbar. Kroz godine bavljenja proizvodnjom ekstradjevičanskog maslinovog ulja, za što je nagrađen na brojnim smotrama, Livio za svoj, ali i uspjeh svoga brata Lorenza kaže kako je to sve produkt obiteljske ljubavi koju on ali i njegova djeca, pa sada i unuci, ulažu radeći u njihovim maslinicima rasprostranjenim diljem Vodnjanštine.

- Za ovogodišnju sezonu, za sve maslinare ove regije, mogu kratko reći "srednja žalost". Nakon dva mjeseca bez kiše i uz velike vrućine koje smo imali mogu reći da su biljke propatile. Ne samo moje masline nego, uopće, sve poljoprivredne kulture. Bez obzira što je maslina mediteranska biljka koja je naučena na visoku temperaturu na njenim plodovima, ne svima, vidjelo da su smežurane.

S druge strane, ima i jedna dobra stvar da zbog velikih vrućina nije bilo velikih šteta od uboda maslinovih mušica. Evo njihove štete u maslinicima brojimo već nekoliko godina. Oplode se i traju nekoliko generacija, te znaju napraviti dosta štete. To su vam oni mali sitni, crni ubodi. Vidjet ćemo za koji dan, kada krenemo sa berbom. Uglavnom ova će godina biti srednje – niska godina. Na kraju, sve vam to ovisi i o zasađenim sortama. U berbu ove godine idemo dosta rano.

Počinjemo tjedan ranije u odnosu na prijašnje godine. U raniju berbu krećemo jer će plodovi ranije sazrijeti. Mislim da će to biti 4. ili 5. listopada. Godišnje u prosjeku naberemo oko četiri tone maslina za proizvodnju ekstradjevičanskog maslinovog ulja. Nikad ne idemo s mišlju povećanja proizvodnje, jer naša je nit vodilja uvijek kvaliteta, a ne kvantiteta. Za to se borimo na tržištu, rekao je maslinar Livio Belci, te nastavio svoju priču o proizvodnji ekstradjevičankog maslinovog ulja.

Naime, njegov brend Meloto već dugi niz godina osvaja nagrade na sajmovima diljem regije i Europe, a to da su on i njegov brat među ponajboljim hrvatskim proizvođačima ektradjevičanskog maslinovog ulja, govori i činjenica da se njihov bred uvijek nađe u svijetski poznatom i renomiranom časopisu Flos Olei.

(Arhiva Glasa Istre)Livio Belci (Arhiva Glasa Istre)

Flos Olei

- Moj brat i ja imamo masline na 11 lokacija. Na najmanjoj lokaciji imamo 58 maslina, a na najvećoj oko 800. Sve zajedno posjedujemo oko 4.000 maslina. Od sorti, na našim lokacijama imamo bužu, rožinjolu, staru sortu žižoleru i nešto malo karbonace. Gledamo proizvoditi monosortna ulja. Naš je posao napraviti prvoklasno monosortno ulje. Naše ulje Meloto prodajemo diljem Europe. Ljudi nam dođu u kušaonu, probaju ulje i naručuju nam ga. Imamo klijente koji su jednom bili kod nas u Vodnjanu, a mi im šaljemo pakete našeg ulja već godinama.

Šaljemo ga hotelskim kućama, restoranima te, primjerice u Austriji, jednoj bolnici. Dakako, tu je i dostava na kućnom pragu. Jedina karika u lancu koja nam trenutno fali jest ta što ne posjedujemo uljaru. I tu nemamo kontrolu. Zbog toga treba imati povjerenja u vlasnika uljare. Kao što ljudi imaju povjerenja u svog mehaničara ili žena mora imati povjerenja u svog ginekologa tako i mi moramo imati svoju uljaru od povjerenja. Berba traje otprilike 30-ak dana, a vi svoju ubranu maslinu u uljaru dovodite gotovo svaki dan.

Već dvije godine dobro surađujemo sa uljarom Vanđelić koja se nalazi između Bala i Rovinja. Jako smo zadovoljni. Primjera radi, svaka uljara recimo ne može obraditi bužu jer ona je jako delikatna i potrebno je tu poštivati vrijeme dekantacije. Ne treba žuriti, a mi smo svjesni da pojedine uljare rade na način da obrade što veću količinu maslina. Što je veća količina maslina za obradu, dobit će više novca. Računica je tu jasna, rekao je maslinar Livio Belci te nam u nastavku govori o brojnim sajmovima na kojima je bio, te gdje mu je bilo najljepše.

- Najljepše mi je ovdje u Vodnjanu. Smatram da je u mom Vodnjanu najjača konkurencija. To uvijek ističem. Vodnjan je centar maslinarstva i grad ulja. Znate, ovdje za izići sa svojim uljem treba imati hrabrosti, jer je konkurencija doista jaka. Na vodnjanštini je 99,8 posto ekstradjevičanskih maslinovih ulja. Tu bih istaknuo da Istra kao regija već sedmu godinu zaredom prednjači u svijetu po kvaliteti proizvodnje ekstradjevičanskog maslinovog ulja. Po pitanju maslinarstva cijela Istra je dobra za uzgoj maslina, a Vodnjan je unutar toga nešto posebno.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Smotra u Vodnjanu

- Smotra ekstradjevičanskog maslinovog ulja u Vodnjanu, za sve nas maslinare, znači ozbiljan posao jer komisija koja tu dolazi po naše uzorke jako kritična i čine je iskusni i vrsni analitičari. Jedan od njih je poznati svjetski senzorni analitičar Marco Oreggia koji radi za svjetski poznati časopis Flos Olei, koji je u Vodnjan prvi put došao prije 14 godina. Na početku je mislio da ćemo biti jedna od mnogih regija koja se počela baviti proizvodnjom ekstradjevičanskog maslinovog ulja.

Iznenadio sa kvalitetom. Kasnije smo, razgovarajući o posebnosti našeg podneblja i naših maslina otkrili da se, primjerice, Istra i talijanska regija Lago di Garda nalaze na istoj 45. paraleli na kojoj uspijevaju nasadi maslinarske kulture. Tu se proizvode najbolja ulja na svijetu. Masline na tim područjima uspijevaju zadržati svoju aromu. Osim toga, maslina uspije dobiti svoju pikantnost i gorčinu koji su potrebni za prvoklasno ekstradjevičansko maslinovo ulje. Idemo li više južnije, prema ekvatoru, ulja su slađa pa su samim time i opasnija po pitanju visokih kiselina, odnosno ostvaruju visoki peroksidni broj.

Maslinari će znati o čemu govorim jer oni poznaju sve te potrebne vrijednosti u ulju. To se najprije traži kada su u pitanju kemijske analize. Nakon toga, prilikom degustacije ulja, slijedi senzorika. Kada govorimo o ekstradjevičanskom maslinovom ulju, smatra se kako ono mora imati dva bazna podatka. Ono mora biti i gorko i pikantno. Njegovi polifenoli i biofenoli, kako ih zovu kemičari, odnosno njegove prirodne arome moraju biti u sredini. Moraju se dobro spojiti, rekao nam je Livio Belci.

Obitelj Livia Belcija maslinarstvom se bavi mnogo godina.

- Agronomi i profesori iz Zagreba procijenili su kako posjedujemo žižoleru staru oko 450 godina. Zato mogu reći da se moja obitelj maslinarstvom bavi od pamtivijeka. Tradicija je duga. Primjerice, sjećam se kako je moj otac proizvodio maslinovo ulje u onim starim uljarama, mehaničkim prešama.

Danas, uz svu tu tehnologiju i znanstveni pristup, znamo da je to bilo škart ulje. Ono se normalno konzumiralo i od njega, hvala bogu, nitko nije umro. Međutim, s današnjim modernim mašinama znamo da je ono doista bilo loše. Uglavnom, moja obitelj, nakon saznanja da imamo novu tehnologiju, teži ka tome da proizvede kvalitetno ekstradjevičanskom maslinovo ulje.

Po mom sjećanju, četvrta generacija moje obitelji kontinuirano se bavi maslinarstvom. Naš današnji OPG otvorili smo početkom 90-ih. Osnivači smo brat i ja. Sada se time bave moj sin i kćerka koja je završila agronomiju u Udinama. Sinovi moga brata su liječnici, ali i oni i njihova djeca vole boraviti u našim maslinicima, u prirodi. Moj nećak studira u Engleskoj, i svaki put kod ode na studij sa sobom uzme koju bocu. Svi volimo naš proizvod.

(Osobna arhiva)(Osobna arhiva)

Skandal u Italiji

Italija je jedna od vodećih svjetskih proizvođača ekstradjevičakog i običnog maslinovog ulja. No, prije nekoliko godina izbio je veliki skandal u kojem je Guardia di finanza (talijanska Financijska policija) otkrivala velike količine patvorenog ulja gdje se na policama trgovačkih lanaca našlo takozvano maslinovo ulje, a ustvari u bocama nije bilo jedne kapi maslinovog ulja.

- Moje mišljenje je da Guardia di finanza u Italiji radi jako dobar posao. Svaki se dan otkrivaju nove afere. Međutim naša inspekcija još "spava". Mi sada znamo da na policama supermarketa ima svega i svačega. Pogotovo kada govorimo o uvoznom ulju. Meni su u više navrata gosti iz Italije, u nevjerici prilikom kušanja mog Melota, znali reći što su to oni godinama konzumirali.

Nije im jasno zbog čega je razlika tako velika. Neki su me dan gosti iz SAD-a pitali mogu li oni kod sebe pronaći naša ulja. Odgovorio sam negativno, jer nam je proizvodnja ograničena i ono što uspijemo proizvesti plasiramo ovdje u Europi, ističe Belci.

(Osobna arhiva)Lea Komel (Osobna arhiva)

Izazovna godina za poljoprivrednike

O situaciji na terenu, upitali smo i Leu Komel voditeljicu stručne službe vodnjanske Udruge "Agroturist".

- Količine uroda maslina bit će sigurno manje. Visoke temperature su dugo trajale, padalina također nije bilo što znači da će urod biti manji. Potvrđujem, kako mi kažu ljudi s terena, da će se u berbu krenuti ranije. Očekujemo još jedan val kiše i nakon toga bi se krenulo.

Mogu reći da je zbog svega ova godina bila izazovna i drugim poljoprivrednicima. Kod povrća se pojavilo više gljivičnih bolesti, dok za grožđe mogu reći da je berba već okončana. U grožđu će biti više šećera pa će se proizvesti manja količina vina, rekla nam je voditeljica Stručne službe Udruge Agroturist iz Vodnjana, inžinjerka agronomije Lea Komel.

Udruga Agroturist ima oko 200 učlanjenih poljoprivrednika s čitavog područja Vodnjanštine, a sve više novih članova dolazi s područja cijele Istre.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter