Zse

Očekuje se mirno trgovanje, stagnacija Crobexa

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje oprezno trgovanje, kao i prethodnih dana, dok ulagači čekaju vijesti koje bi mogle pokrenuti tržište, pa bi Crobex indeks mogao stagnirati, nakon jučerašnjeg blagog rasta.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks u srijedu je porastao 0,35 posto, na 2.942 boda, a Crobex10 za 0,2 posto, na 1.824 boda.

Tako su oba indeksa prekinula petodnevni negativni niz.

Među sektorskim indeksima, najviše je jučer porastao Crobexturist, za 0,43 posto, dok je najviše pao Crobexkonstrukt, za 1,27 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 578 tisuća eura, oko 300 tisuća manje nego prethodnog trgovinskog dana.

„Jučerašnje trgovanje na ZSE zaključeno je rastom dioničkih indeksa, uz skromnu trgovinsku aktivnost”, kaže Jozo Leko, broker u OTP banci.

Najveći promet, 170 tisuća eura, ostvaren je jučer dionicom Ericssona Nikole Tesle, kojoj je cijena stagnirala na 187,5 eura.

Slijedila je dionica Atlantic grupe s prometom od 58 tisuća eura, a cijena joj je skliznula 0,4 posto, na 49,8 eura.

U fokusu investitora bila je i dionica Čakovečkih mlinova, kojom je ostvareno 43 tisuće eura, a cijena joj je porasla 0,93 posto, na 10,8 eura.

Ta je kompanija izvijestila da su na glavnoj skupštini dioničari odlučili da se cijela lanjska dobit od 856 tisuća eura rasporedi za isplatu dividende. To iznosi 10 centi po dionici za sve dioničare koji će na dan 4. rujna biti upisani kao vlasnici dionica u depozitarij SKDD-a. Prvi dan trgovanja tom dionicom bez prava na isplatu dividende je 3. rujna.

Znatniji promet imala je još i dionica HT-a, 41 tisuću eura, a cijena joj je stagnirala na 31,6 eura.

Najveći rast cijene ostvarila je dionica Ilirije, za 3,7 posto, na 28 eura, dok je najviše pala cijena Zvečeva, za 2,7 posto, na 36 eura.

Na ZSE se jučer trgovalo s ukupno 30 dionica, pri čemu je cijena njih 15 porasla, devet pala, a šest se nije mijenjala.

Europske burze porasle, Wall Street pao

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,02 posto, no frankfurtski DAX ojačao je 0,54, a pariški CAC 0,16 posto.

„Na europskim burzama prevladavao je pozitivan sentiment uz rast važnijih dioničkih indeksa. Među ulagačima prevladava optimizam uslijed očekivanja o skoroj promjeni smjera monetarne politike”, objašnjava Jozo Leko.

Na Wall Streetu su, pak, cijene dionica jučer pale. Dow Jones indeks oslabio je 0,39 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,60, a Nasdaq indeks 1,12 posto.

„Iako je poslovno izvješće proizvođača čipova Nvdie nadmašilo očekivanja analitičara, procjene budućih prihoda nisu bile u skladu s apetitima dijela ulagačke javnosti, što je doprinijelo zabrinutosti u svezi održivosti rasta tehnološkog sektora”, objašnjava Jozo Leko.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter