zse

Indeksi pali drugi tjedan zaredom

| Autor: Hina
Burza (Pexels)

Burza (Pexels)


Uz skroman promet, na Zagrebačkoj burzi prošloga tjedna glavni dionički indeksi kliznuli su naniže drugi tjedan zaredom, prateći tako gubitke na svjetskim dioničkim tržištima, a investitorima je nedostajalo i poticajnih vijesti iz domaćeg poslovnog sektora. 

Crobex indeks oslabio je prošloga tjedna 0,33 posto, na 2.825 bodova, dok je Crobex10 skliznuo 0,78 posto, na 1.699 bodova. Indeksi su oslabili drugi tjedan zaredom, prateći gubitke na svjetskim burzama. Protekloga tjedna, naime, najvažniji indeksi zabilježili su znatan pad, budući da sa svakom novom objavom nekog makroekonomskog pokazatelja investitori uviđaju da je američko gospodarstvo otporno i sve dalje od recesije, pa Fed nema razloga za započinjanje ciklusa snižavanja visokih kamatnih stopa, koje nagrizaju privlačnost ulaganja u dionice.

Većina sektorskih indeksa je porasla, a najviše Crobextransport, za 2,32 posto. Najviše je, pak, porastao Crobexkonstrukt, za 0,85 posto.

Redovni promet iznosio je 3,4 milijun eura, što je za 1,7 milijuna manje nego tjedan dana prije. 

Najveći promet, 593 tisuće eura, ostvaren je dionicom Valamar Riviere, kojoj je cijena porasla 1,93 posto, na 5,28 eura.

Uz promet od 370 tisuća eura, u fokusu investitora bila je i dionica Podravke, čija je cijena oslabila 2,5 posto, na 156 eura. Nadzorni odbor Podravke u četvrtak je predložio da se dioničarima isplati dividenda u iznosu od 3,20 eura po dionici, što je 55 centi više nego prošle godine. Dividenda će se isplatiti dioničarima upisanim u depozitarij SKDD na dan 14. lipnja.

U fokusu investitora bila je i redovna dionica Končara D&ST, kojom je protrgovano za 341 tisuću eura, a cijena joj je skočila 7,46 posto, na 1.440 eura. Za toliko je poskupjela i povlaštena dionica te kompanije, također na 1.440 eura, uz promet od 183,6 tisuća eura. 

Znatniji promet imala je još i dionica Ericssona Nikole Tesle, u visini od 230 tisuća eura, a cijena joj je pala 1,87 posto, na 210 eura.

Među likvidnijima, najveća gubitnica bila je dionica Spana, s padom cijene za gotovo 4 posto, na 46,1 euro, dok je najveća dobitnica bila dionica Croatia osiguranja, za skokom cijene za 22,68 posto, na 1.190 eura.

Prošloga se tjedna na ZSE trgovalo s ukupno 51 dionicom, pri čemu je cijena njih 16 porasla, 28 pala, a 7 ostala nepromijenjena.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter