traže izuzeće za svoje djelatnosti

Mali trgovci: Uskraćena su nam gotovo dva mjeseca za rad

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Snimio: Sanjin Strukic/Pixsell)

Ilustracija (Snimio: Sanjin Strukic/Pixsell)


Ustavni sud odlučio je da trgovine nedjeljom – ostaju zatvorene. Mali trgovci, cvjećari, suvenirnice, koji su i podnijeli tužbe Ustavnom sudu, nisu zadovoljni ovom odlukom. Traže izuzeće za svoje djelatnosti, piše HRT.

Vrata trgovina i dalje će ostati zatvorena nedjeljama, odlučio je Ustavni sud. Do sada je dva puta rušio zabranu rada, no ovaj put ustavni suci misle da nema razloga za to. Kažu da je vladino zakonsko rješenje uravnoteženo.

“Treba osigurati uravnoteženi odnosno izbalansirati prava i interese triju grupe adresata – gospodarskih subjekata tj trgovaca, zaposlenika te potrošača. Analizom sve grupe utvrdili smo da nijedna od tih grupa ovakvim zakonodavnim rješenjem ne trpi prekomjeran teret”, obrazložio je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

No, mali trgovci, cvjećari, suvenirnice, koji su i podnijeli tužbe Ustavnom sudu, nisu zadovoljni ovom odlukom. Traže izuzeće za svoje djelatnosti.

‘Uskraćena su nam gotovo dva mjeseca za rad’

“Suvenirnice u Dubrovniku i Zagrebu imat će s ovom odlukom ove godine čak 50 neradnih dana – pa sami zaključite. Ako vi ne radite 50 dana od 365 dana koliko se to odražava na promet? Uskraćena su vam gotovo dva mjeseca za rad”, upozorava predsjednik Udruge trgovaca i obrta hrvatskih proizvoda i suvenira Zdravko Gojanović.

‘Nije isto velikima i malima’

I stranka Fokus tražila je utvrđivanje ustavnosti Zakona o trgovini jer ga smatra diskriminatornim, naglasio je predsjednik Fokusa Davor Nađi.

“A posebice diskriminatoran kad gledamo male trgovce u odnosu na velike. Situacija u kojoj veliki trgovci mogu raditi svaku nedjelju samo rotirajući poslovnice koje rade – dok mali trgovci koji imaju jednu dvije poslovnice ne mogu raditi svaku nedjelju. To je samo po sebi diksriminatorno”, tvrdi.

Weber: Nije isto poslujete li u Zagrebu ili Visu i Gospiću

A udruga poslodavaca tvrdi da ograničenje na samo 16 radnih nedjelja godišnje negativno utječe na gospodarstvo i tržište rada.

“Nije isto jeste li vi mali trgovac, poslujete li u Zagrebu ili poslujete na Visu ili u Gospiću. S obzirom da smo se opredjelili za tržišnu gospodarstvo doista mislim da bi trebalo ostaviti poduzetnicima da sami odluče da li žele raditi nedjeljom ili ne. Isto tako i radnici mogu odlučiti da li žele raditi kod onog poslodavca koji radi nedjeljom ili ne žele. Pravo na rad je pravo svakog čovjeka”, kaže glavna direktorica HUP-a Irena Weber.

Sever: Konačno prava odluka Ustavnog suda

S druge strane sindikati zadovoljni. Smatraju da su prava radnika u trgovini zaštićena.

“Ovo je konačno stavilo točku na nešto što se već dugi niz godina očekivalo. Ustavni sud je konačno donio jedinu pravu odluku a to je da ne mogu biti interesi poduzetnika, interesi kapitala izand interesa radnika. Ovdje je postignuto neko uravnoteženje pogotovo kroz ovaj zakon koji za razliku od nekih radnijih izbio što je više moguće onih iznimaka koje su prije bile problematične”, kaže predsjednik Nezavisnog hrvatskog sindikata Krešimir Sever.

Zadovoljan je i predlagatelj zakona. Premijer Andrej Plenković izjavio je kako “nema nekih velikih primjedbi u realnom životu na provedbu ovog zakona”.

“Ja mislim da je taj zakon dobar, svi oni koji su išli u Sloveniju, malo u Austriju, koji su išli malo u Francusku, koji su išli u Njemačku – vide da tamo ljudi godinama žive sa restriktivnijim režimom nego što je ovaj”, poručio je.

Za Hrvatsku će ovo biti prva godina u kojoj će se vidjeti kako je to živjeti sa 16 radnih nedjelja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter