FESTIVAL RANE GLAZBE

SEDAMNAEST GODINA IZVANREDNIH PROGRAMA: Na Cvjetnicu započinje ovogodišnje izdanje Dvigrad festivala

| Autor: Aleta BRATTONI
Ivana Maružin, Sandro Jurman i Patrik Bolković

Ivana Maružin, Sandro Jurman i Patrik Bolković


Krenulo se prije 17 godina s idejom da se Kanfanaru i cijeloj Istri podari jedan eminentan glazbeni festival koji je po mnogočemu poseban. Jedan je od rijetkih, a dugo vremena i jedini specijalizirani festival isključivo za ranu glazbu

Konferencijom za medije koja je održava u vijećnici Općine Kanfanar, najavljen je početak "Dvigrad festivala", međunarodnog festivala rane glazbe, čije će 17. izdanje započeti na Cvjetnicu, u nedjelju, 14. travnja, a ove se godine očekuje osam izvanrednih glazbenih programa.

Spomenik kulture

- Krenulo se prije 17 godina s idejom da se Kanfanaru i cijeloj Istri podari jedan eminentan glazbeni festival koji je po mnogočemu poseban. Jedan je od rijetkih, a dugo vremena i jedini specijalizirani festival isključivo za ranu glazbu. Osim toga, cilj je bio da se svjetla reflektora upere prema Dvigradu kao jednom od najznačajnijih spomenika kulture, osobito kada govorimo o ruševinama srednjovjekovnih gradova, ne samo na području Istre nego cijele Hrvatske, te kako bi se naglasila potreba za njegovom sanacijom, izjavio je Sandro Jurman, načelnik Općine Kanfanar.

"Dvigrad festival" je u ovih 17 godina, osim u Kanfanaru, svoj program održavao i u drugim gradovima i općinama diljem Istre. Ipak, ove će se godine program održavati isključivo u Općini Kanfanar, i to u župnoj crkvi sv. Silvestra te Dvigradu, koji i dalje predstavlja ideju vodilju ovog cijelog festivala.

Ovaj je festival, svojom dugovječnošću i kvalitetom kroz ovih 17 godina stvorio svoju redovitu publiku. Nju ne čine samo posjetitelji iz Istre, već iz cijele Hrvatske, a program često oduševljava i turiste koji njegovu posebnost prepoznaju unatoč mnogobrojnim manifestacijama koje se odvijaju tijekom ljeta.

- Koncerti će se održati mahom u pred i postsezoni što nam je bitno iz turističkog aspekta jer naravno da nam je cilj obogatiti našu ponudu i stvarati motive dolaska u tom razdoblju. Ovo je prilika da svi ljubitelji kvalitetne glazbe, ali i kulture dožive nešto drugačije. Program "Dvigrad festivala" je i svojevrsna promocija ovog našeg bisera kulture, kako u Kanfanaru tako u Istri i šire. Crkva je također puna simbolika i čuva puno elemenata iz Dvigrada, te nas prisjeća da smo u Kanfanar zapravo došli upravo od tamo, a cijelom se ovom pričom njemu vraćamo, govori Ivana Maružin iz Turističke zajednice općine Kanfanar.

Veliki tjedan

Uvodni program koji će se u župnoj crkvi održati u povodu svečanog otvorenja "Dvigrad festivala" na Cvjetnicu, nosi prigodan naziv "Veliki tjedan pjesmom ću navijestit", a koncert će se izvesti u tri dijela. Prvi dio čini program pod nazivom "Ja se kajem", a otvara ga KUD "Mate Balota". Osim njih zapjevat će Zbor Župe Rođenja Blažene Djevice Marije iz Raklja. Slijedi križni put čije će postaje pjevati vokalna skupina "Soli Deo Gloria", a zatim pjeva i Noel Šuran. Njima će se pridružiti Robert Kurbaša, glumac koji će biti narator i interpretator glazbeno-scenskih prikazanja. Posljednji dio programa čini Sveta misa, obogaćena pjesmom u izvedbi zbora, vokalne skupine, ali i KUD-a.

- Ovakvi su koncerti važni za očuvanje baštine, kako sakralne, tako i općenito kulturne. U uvodnom dijelu programa će tako biti izvedeni stari napjevi iz Raklja, ali i cijele Istre koji su proteklih godina sakupljeni i zapisivani. Nadamo se da će se tako sačuvati i da neće biti zaboravljeni kroz vrijeme, objašnjava Patrik Bolković, jedan od moderatora i sudionika uvodnog programa.

"Dvigrad festival" podijeljen je u tri etape, pa će tako publika, nakon otvaranja na Cvjetnicu, u sljedećih pet programa uživati u lipnju, te će ih još dva čekati u rujnu, naravno, uz etablirane izvođače rane glazbe.

Ravnatelj ovog festivala je profesor Alojzije Prosoli, a "Dvigrad festival" održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter