SAKRALNA GLAZBA U SKLOPU 16. DVIGRAD FESTIVALA U CRKVI SV. SILVESTRA

Izvrsna interpretacija Ars Nove s početka 14. stoljeća


U crkvi sv. Silvestra u Kanfanaru, u sklopu programa 16. Dvigrad festivala, ansambla "Centotrecento" održao koncert pod nazivom "Io son dolce sirena".

Članove ansambla čine sve od reda priznati glazbenici: Gloria Moretti, Federica di Leonardo, Anna Pia Capurso, Marco Ferrari, Fabio Resta, Diego Resta, Elisabetta Benfenati i Fabio Tricomi. Članovi su to koji su se na festival odazvali iz različitih ansambala, dok su sinoć činili jedan, Centotrecento.

Skladbe koje su se izvodile pripadaju stilu Ars Nove koja se u Italiji pojavila početkom 14. stoljeća. Ravnatelj festivala, prof. Alojzije Prosoli, objašnjava kako se takva glazba činila toliko razvijenom u njenim samim počecima da se mislilo kako su je skladali profesionalni skladatelji te kako je bila zapisana. No, istina je da je ona nastajala u trenutku, a prethodno nije bilo pisanog traga.

- Publika na ovome festivalu ima priliku čuti jedinstvene skladbe jer se ansambli ne bave interpretacijama velikih skladatelja, već traže one rubne skladatelje toga razdoblja koji možda nisu bili toliko poznati, ali čije su skladbe veoma vrijedne, rekao je prof. Alojzije Prosoli.

Osim što se radi o jedinstvenim skladbama koje su se izvodile na talijanskom, ali i francuskom jeziku, publici su predstavljeni i jedinstveni, odnosno drugačiji instrumenti od onih na koje smo navikli. Naime, radi se o instrumentima koji su rekonstruirani prema onima koji su se koristili u tom razdoblju.

Publiku su činili slučajni prolaznici ali i stalni pratitelji programa festivala koji dolaze već godinama. To je samo jedan od pokazatelja kvalitete festivala koja je prepoznata i na svjetskoj razini.

Početkom srpnja očekuju nas posljednja tri koncerta festivala, i to već danas, 1. srpnja u crkvi Gospe od Milosrđa u Puli u 20 sati gdje nastupaju Elena Roce i Ema Stein, zatim 4. srpnja u crkvi sv. Petra i Pavla u Svetome Petru u šumi s početkom u 19.30 sati gdje nastupa Ansambl Responsorium koji će predstaviti skladatelja Tomasa Cecchina, a završni se koncert vraća u Kanfanar, 5.srpnja u crkvi sv. Silvestra gdje će "Promptuarium musicum" izvoditi Capella Sanctae Sophiae s početkom u 21 sat. Ulaz na sve koncerte bit je besplatan. (A. BRATTONI)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter