12. AUDIOART

Festivalska završnica uz nastup CRI Orchestra u dvorištu Rojca: NEPREDVIDLJIVA MOĆ I MAGIJA IMPROVIZACIJE

Impro big band CRI Orchestra pod vodstvom dirigenta i skladatelja Nevena Radakovića izveo je u dvorištu Rojca koncert u kojem je teško bilo predvidjeti što slijedi. Ali, kako je i najavljeno, bio je to nastup u znaku glazbe, geste, akcije i reakcije, kolektivne improvizacije i komunikacije

| Autor: Mladen RADIĆ


Pulski Festival Audioart, ove je godine došao do svog 12. izdanja, a opet su glavnu riječ imali glazbeno ali vizualno eksperimentiranje te improvizacija. Preksinoćnu završnicu Audioarta označio je nastup CRI Orchestra. Ovaj impro big band održao je i trodnevnu rezidenciju, a u suradnji sa Soundpainting platformom Pula, pod vodstvom dirigenta i skladatelja Nevena Radakovića izveo je u dvorištu Rojca koncert u kojem je teško bilo predvidjeti što slijedi. Kako je najavljeno, bio je to nastup u znaku glazbe, geste, akcije i reakcije, kolektivne improvizacije i komunikacije.

Avangardno i drugačije

U dvorištu Rojca nastupili su Maja Rivić (glas), Tena Novak Vincek (violina), Ana Kovačić (bariton saksofon), Mak Murtić (tenor saksofon), Igor Pavlica (truba), Dani Bošnjak (flauta), Nenad Sinkauz, Josip Šustić i Pavle Jovanović (električna gitara), Alen Sinkauz (električni bas), Miodrag Gladović (elektronika), Marko Grbac Knapić (elektronika), Leo Beslać (klavijature), Neven Radaković (dirigent, klavijature), Nenad Kovačić (perkusije), Borko Rupena (perkusije), Marco Quarantotto (bubnjevi).

(Snimio Dejan Štifanić)

Svi željni improvizacije, nečeg avangardnog i drukčijeg, čak i pomaknutog, a takvih preksinoć nije bio baš mali broj, mogli su tu doći na svoje. Brojna publika oduševljeno je ispratila nastup CRI Orchestra i njegovih članova koji su se izmjenjivali u ulozi dirigenata. Sva ta spontantost i nepredvidljivost odvela je orkestar u jednom čudnom smjeru, u područje u kojem nestaju granice između stilova i često puta se čini kao da je cijeli nastup u slijepoj ulici da bi već u idućem taktu bilo jasno da se može ići dalje i dalje u neka neistražena područja. To ponekad zna zvučati prilično prijemčivo, ponekad baš i ne, ponekada zna biti žestoko, čak i pomalo agresivno, da bi već koju sekundu kasnije zazvučalo smireno. Možda nije bilo jasno kamo ovaj vlak ide, pogotovo iz perspektive onih koji su nastup pratili u dvorištu ili ga slušali putem Radio Rojca, ali nekamo sigurno ide, što se vidjelo i po glazbenicima koji uživaju u svirci, a i publika je bilo vrlo raspoložena.

(Snimio Dejan Štifanić)

Prije nastupa CRI Orchestra publiku je svojim solo nastupom oduševio Jurica Rukljić koji je kombinirao tubu, bas i elektroniku.

Istraživanje umjetničke slobode

Dok je početak ovogodišnjeg Audioarta donio kombinaciju eksperimentalne i improvizirane glazbe sa snažnim vizualnim elementima, u drugom dijelu četverodnevne manifestacije u prvi plan došli su zvuk i glazba. Tako je uvod u završnicu bio program "Impronedjeljci/Impromondays", koje je u Rojcu predstavio Ad hoc Audioart impro quartet kojeg čine Irene Kepl na violini, Zahra Mani (klavijature, bas i elektronika), Jasna Jovičević (alt saksofon), Damir P. Kafka, (sopran saksofon i klavijature) te Dani Bošnjak na flauti, koji su u formi slobodne improvizacije istraživali svoju umjetničku slobodu i kreativnost te su komunikaciju usmjerili ka publici.

Detalj s koncerta "Impronedjeljci/Impromondays" Ad hoc Audioart impro quarteta (Snimio Dejan Štifanić)

Pulska publika je i ove godine mogla uživati u koncertu bečkog sastava Radian, koji je na Audioartu gostovao 2016. tako da je ovaj put publika spremno dočekala povratak ovog kultnog eksperimentalnog sastava čija se glazba nalazi na prijelazu stilova. Brojnu publiku očarala je eklektičnost njihovog nastupa te prijelaz iz stilova od elektronike, post rocka do noisea. Također, Radian je za svoje drugo gostovanje u Puli pripremio veliko iznenađenje pa su Martin Brandlmayr (bubnjevi, elektronika), John Norman (električni bas) i Martin Siewert (el. gitara, elektronika) izveli su svjetsku premijeru potpuno nove kompozicije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter