rock legende bivše države

Objavljeno ime predgrupe na velikom koncertu Bajage i Instruktora u zagrebačkoj Areni

| Autor: Glas Istre
(Foto: Promo)

(Foto: Promo)


Jedna od najvećih rock grupa bivše Jugoslavije, legendarna YU grupa nastupiti će kao predgrupa na velikom koncertu Bajage i Instruktora u subotu, 19. studenoga, u Areni.

YU grupa, sedamdesetih i osamdesetih godina dominirala je rock scenom te se hitovima kao što su "Čudna šuma", "Crni leptir", "Od zlata jabuka" zauvijek upisala u povijest glazbe na ovim prostorima.  YU grupu osnovali su 1970. godine braća Žika i Dragi Jelić, s prethodnim iskustvom u brojnim sastavima donijeli su inovativni zvuk inspiriran zapadnjačkim rockom.

Grupa je postala ključna figura u razvoju rocka na ovim prostorima, a njihov debitantski album iz 1973. godine smatra se jednim od najvažnijih rock albuma u regiji. Prema mnogim glazbenim kritičarima upravo su oni otvorili vrata spoju rocka i etno elemenata te bili inspiracija Goranu Bregoviću i mnoim drugim bendovima toga vremena. YU grupa je poznata po tome što su bili prvi domaći rock sastav koji je privukao pažnju strane izdavačke kuće, CBS Recordsa. 

Nakon više od 40 godina karijere, ovaj legendarni bend još uvijek svira s istom energijom, kao što će to dokazati i na subotnjem koncertu, kada će zajedno s Bajagom i Instruktorima prirediti večer za pamćenje. YU grupa i Bajaga i Instruktori dijele dugu povijest neprekidnog djelovanja, a zajednički koncert u Areni je prilika da publika doživi vrhunsku svirku dviju rock institucija, koje su uspjeli ostati vjerni sebi i publici kroz desetljeća. Obje grupe simboliziraju autentičan duh jugoslavenskog rocka koji i dalje živi u srcima fanova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter