razgovor s poznatom pjevačicom

Vesna Pisarović o glazbenim eksperimentima, povratku popu i pripremama za zagrebačku Arenu uoči večerašnjeg nastupa na Kaštelu

| Autor: Vanesa Begić
I u popu eksperimentiram - Vesna Pisarović

I u popu eksperimentiram - Vesna Pisarović


S početkom u 21 sat večeras će na pulskom Kaštelu nastupiti poznata pjevačica Vesna Pisarović, koja priprema dobru atmosferu za svoje fanove sa svojim starijim i novijim hitovima. Bio je to povod za razgovor s njom.

Studirali ste fonetiku, koliko Vam je to pomoglo u samoj tehnici pjevanja, s praktičnog gledišta?

- Puno mi je pomoglo, jer na kraju krajeva svaki glas je individualni instrument i nema neke opće tehnike za glas. Vjerujem da je glas stvarno najteži instrument za savladati i osim nekakve upute koje ti može dati profesor pjevanja s obzirom na vlastito iskustvo, sam moraš naći načina kako pjevati "visine", kako izgovarati konsonante… Tako da, puno mi je značilo, jer sam kroz fonetiku naučila analizirati govor, kako svoj, tako i strani, budući da pjevam i na engleskom.

Vrhunac karijere

Jedan od Vaših najvećih koncerata održan je netom nakon završetka pandemija koronavirusa u Zagrebu u Domu sportova te definiran je jednim od Vaših najboljih koncerata. Je li to za vas bio vrhunac karijere?

- Po mnogočemu je to svakako bio koncert kakav ranije nisam nikada imala. Do tada u svojoj karijeri nisam imala tako veliki koncert, a taj nastup dogodio se i nakon dvije i pol godine stagniranja, gdje se ništa nije događalo baš u tako velikom broju, pa je bio značajan i u tom smislu. Također, to mi je bio prvi veliki koncert nakon 15 godina. U tom periodu sam oformila i bend, zbog čega imam i novo iskustvo s obzirom da sam se 15 godina bavila samo jazz glazbom, a sada sam svojim pjesmama i pop žanru pristupila s jedne druge strane. Kad se sve to zbroji, to je bio jedan jako lijepi koncert, a takvi komentari su i stigli do mene - dojam je bio da je bilo čarobno i meni je jako drago zbog toga. Čovjek može planirati i raditi na nečemu, ali mora se i puno toga posložiti da bi se dogodila čarolija, a tu večer se očito i dogodila.

Najveći koncert koji trenutno pripremam je 26. travnja sljedeće godine u Areni Zagreb. Moram priznati da sam bila strašno uzbuđena u trenutku kada sam sa svojim timom odlučila ući u tu priču, a bilo me i strah jer nisam imala ideju što to može biti. U pripremama takvog koncerta, na kraju krajeva, ja sam ta koja će napraviti popis pjesama i dramsku dinamiku i okvirnu ideju za kostime i kreativni koncept. Kada smo rekli da idemo "raditi" Arenu Zagreb, nisam imala nikakvu ideju i toga me bilo strah. Međutim, to se sve sleglo i to doslovce u dvije noći. Sve se posložilo i sada se strašno veselim tome. Imam jasnu viziju i dobar tim ljudi i to će stvarno biti jedan poseban, rekla bih scensko, teatarsko, muzički događaj, šaren s puno boja.

Publici su posebno dojmljivi Vaši jazz aranžmani. Hoćete li se time predstaviti i u Puli?

- Neću s jazz aranžmanima, jer za mene su jazz i pop dva potpuno različita izraza, različite energije i dva različita pristupa. Jazz je glazbeni izraz koji je prvenstveno fokusiran na dijalog između samih muzičara, pa onda to publika osjeti, dok je na pop koncertima dijalog isključivo s publikom. Dakle, moj bend i ja napravimo dobru atmosferu, dobre aranžmane i dobru energiju koju projiciramo prema publici, tako da su to dvije potpuno različite scene i to ne miješam. No, naravno da iskustvo iz jednog i drugog utječe na izvedbu i da se to sve negdje zbraja/spaja.

I previše eksperimentiram

Koja je prava Vesna, ona koja pjeva pop ili ona koja voli eksperimentalni zvuk?

- I u popu eksperimentiram i to previše rekla bih (smijeh), ali sve je to Vesna. Prije nekoliko godina kada sam počela ponovno pjevati pop koncerte imala sam razgovor baš na tu temu s velikim glazbenikom Gregom Cohenom, koji je inače svirao i radio s Bobom Dylanom i Tomom Waitsom, a s kojim sam snimila dva jazz albuma. Raspravljali smo tada upravo o toj temi, pa sam rekla da ne znam kako pristupiti nekoj pjesmi, a on mi je rekao: "Vesna, to si sve ti, sva tvoje iskustva od prije i ti sada i samo se opusti u svom izričaju". I stvarno je bio u pravu, sad sam stvarno nekako sve to zbrojila, ali uživam i kombiniram jedno i drugo kada osjećam da se može.

U kojem glazbenom žanru Vas možemo očekivati u budućnosti, spremate li još neka iznenađenja?

- Spremam novi album. Ovo cijelo ljeto, osim što smo puno nastupali i puno putovali, sam posvetila isključivo pisanju pjesama. Tako da s prvim listopadom će izaći moj prvi singl, nakon dugo, dugo godina. To će biti pravi pravcati pop kojeg radim s jednim francusko-talijanskim producentom, Nicolom Tescarijem. On je inače radio i sa Stingom i s Madonnom, tako da imam ozbiljnog producenta uz sebe. Glazbu i stihove sam radila sama i da, bit će to jedan zreo pop, malo drugačiji od onog kakvog sam prije radila, jer ni sama više ne stanem u tinejdžerske okvire, ipak je sada riječ je o 40-godišnjakinji (smijeh), tako da će takav biti i izraz.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter