Četrnaest zborova izborilo nastup

Na 56. Susretu hrvatskih zborova u Novigradu ovog vikenda 350 pjevača

| Autor: Vanesa Begić
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Čak 350 pjevača iz 14 hrvatskih zborova susrest će se 14. i 15. listopada u Novigradu na 56. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova. To je nacionalna manifestacija s dugogodišnjom tradicijom koja na godišnjoj razini okuplja najbolje hrvatske amaterske zborove i ljubitelje zborskog pjevanja, i ujedno je jedna od deset nacionalnih manifestacija koje na godišnjoj razini organizira Hrvatski sabor kulture, a na kojoj će nastupiti najuspješniji zborovi predstavnici osam hrvatskih županija. Na ovogodišnjem Susretu nastupit će čak 14 odabranih hrvatskih pjevačkih zborova koji su svoj nastup morali izboriti putem županijskih i regionalnih smotri i samostalnih preslušavanja. Zborovi sudionici Susreta su, u kategoriji klasičnih malih vokalnih sastava: Ženski zbor Sklad Bakar; Gospodnetić Singers - Glazbeni klub Lisinski, Zagreb; Ženski komorni zbor Cantus ante Omnia Zagreb; Pjevački zbor KUD-a "Ban Josip Jelačić" Zaprešić; Ženska vokalna skupina Stridonne Štrigova i Ženski vokalni sastav Kušlec KUD-a Konjščina.

Potom, u kategoriji pjevačkih zborova nastupaju Pjevački zbor mladih "Josip Kaplan" Rijeka; Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Zagreb; Mješoviti pjevački zbor HKUD-a "Petar Zrinski" Vrbovec; Pjevački zbor "Josip Štolcer Slavenski" Čakovec; Hrvatsko pjevačko društvo Slavulj Petrinja; Ženski pjevački zbor Vox feminae Bjelovar, Prvo hrvatsko pjevačko društvo Zora iz Karlovca te Mješoviti pjevački zbor Vitez KUD-a Konjščina.

Program 56. Susreta sačinjen je od natjecateljskog i revijalnog dijela. Natjecateljski program odvija se prvog dana Susreta, 14. listopada od 17 sati u Centru za manifestacije i kulturu pred stručnim povjerenstvom u sastavu Tomislav Fačini, Robert Homen i Đeni Dekleva Radaković. Revijalni dio će biti održan u nedjelju, 15. listopada od 11 sati, kada će zborovi predstaviti svoje revijalne zabavne programe. Zborska revija kulminirat će dodjelom zahvalnica i nagrada. Posebno mjesto na 56. Susretu pjevačkih zborova imat će djela hrvatskih skladatelja te će jednom od sudionika Susreta biti dodijeljena Nagrada Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja. Natjecanje uživa materijalnu potporu Ministarstva kulture i medija RH i Istarske županije, a uz Hrvatski sabor kulture, organizaciju Susreta ove godine potpisuju i Ars Cultura, Maistra d.d. i Hrvatsko društvo skladatelja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter