JAZZ IS BACK! BP Festival u čast legendarnom Bošku Petroviću

Grožnjanski doživljaj vrhunskog jazza

| Autor: Luka Jelavić
Luis Bonilla sa mladim talentima – JM Jazz World Orchestra (Foto: Jazz is Back! BP)

Luis Bonilla sa mladim talentima – JM Jazz World Orchestra (Foto: Jazz is Back! BP)


 Od prošlog utorka svaku večer na grožnjanskoj ljetnoj terasi Belvedere posjetitelji uživaju u glazbi istinskih umjetnika domaće i međunarodne jazz scene, sudionika tradicionalnog festivala Jazz is back! – BP koji će trajati sve do 24. srpnja.

Sinergija

Prije prvog koncerta načelnik Općine Grožnjan Claudio Stocovaz poželio je dobrodošlicu glazbenicima koji nastupaju tijekom 14 večeri te naglasio sjajnu suradnju i sinergiju s Hrvatskom glazbenom mladeži. S osobitom zahvalnošću načelnik Stocovaz se prisjetio i legendarnog umjetnika Boška Petrovića koji je davne 1999. godine doveo jazz u Grožnjan i upisao istarski Grad umjetnika i u svjetsku mapu važnih glazbenih događanja. Po tradiciji, festival je odličnim koncertom otvorio JM Jazz World Orchestra, pod vodstvom slavnog američko-kostarikanskog trombonista, skladatelja i pedagoga Luisa Bonille koji Grožnjan smatra svojim drugim domom.

(Foto: Jazz is Back! BP)Drago Diklić na grožnjanskoj terasi (Foto: Jazz is Back! BP)

Druge festivalske večeri posjetitelji su imali prilike uživati u kombinaciji jazza i elektronske glazbe, odnosno upoznati svestranu umjetnicu Brunu Matić i njen novi album »Noise«. Mlada jazz bubnjarka je na tom projektu radila oko dvije godine, a autorica je kompozicija, aranžmana, teksta i videa. Uz nju su na koncertu nastupili etablirani glazbenici Vojkan Jocić, Filip Pavić, Bojan Skočilić i Dorian Cuculić. Vrlo lijepo publika je primila i glazbeni prikaz multidisciplinarnog projekta Vedrana Ružića »6. metara« koji obuhvaća konceptualni film, seriju instalacija i crteža te autorske kompozicije. Vedran će rado napomenuti da je u tom albumu »do srži sam ogolio muziku, ostala je samo snažna konstrukcija, poput zidova kuće iz koje će se moja obitelj uskoro iseliti, s bas gitarom i kontrabasom u glavnoj ulozi«. Kuća njegovih roditelja bila je samo 6 metara od gradilišta ceste. Uz njega su nastupili još Borko Rupena, Dorian Cuculić i Adriano Bernobić.

Posveta

Jedna festivalska večer svake godine bude posvećena utemeljitelju Festivala, legendarnom glazbeniku Bošku Petroviću. Uz prisjećanje na njega i njegove dane provedene u Grožnjanu, te prigodne riječi njegovih prijatelja i poznavatelja, večernji koncert njemu u čast s puno zadovoljstva održe njegovi bliski prijatelji i kolege glazbenici Primož Grašič i Mario Mavrin. I posjetitelji te večeri s posebnim zadovoljstvom dođu na koncert, terasa je i ove godine bila prepuna, a na sceni su, uz stalne Primoža i Marija, još svirali Blaž Jurjević, Tijan Grašič i specijalni gost večeri, engleski jazz glazbenik Georgie Fame. Nakon prisjećanja na Boška Petrovića, čiji su inicijali nakon njegove smrti postali sastavnim dijelom službenog naziva festivala, subotnja topla grožnjanska večer pripala je hrvatskom glazbenom veteranu Dragi Dikliću, jednom od najznačajnijih predstavnika hrvatske zabavne i jazz glazbe. Posjetitelji su to znali nagraditi.

Sinoć je na programu bio još jedan od tradicionalnih koncerata na kojemu su nastupile istinske svjetske jazz zvijezde koje godinama svojim dolaskom i nastupima grožnjanskom jazz festivalu daju dodatnu dimenziju. Grožnjan All Stars ove godine u sastavu Luis Bonilla, Alex Sipiagin, Nelson Riveros, John Riley, Lea Lovrenčić, Jaka Kopač, Joe Kaplowitz, Boris Kozlov i Karlheinz Miklin junior.

Podsjetimo i da je zbog svojih postignuća Jazz is back! – BP, kojega organiziraju Općina Grožnjan, Polivalentni kulturni centar i Hrvatska glazbena mladež, još 2008. godine osvojio nagradu Europske jazz federacije kao najbolji mali (boutique) festival.

Festivalski program

Večeras je na programu sastav Mimika Orchestra kojega su osnovali skladatelj Mak Murtić i vokalistica Maja Rivić, a predstaviti svoj četvrti studijski album Altur Mur (Hram mora) sa skladbama na izumrlom veljotskom jeziku s otoka Krka. U utorak nastupaju polaznici međunarodne škole Ethno Croatia, a u anstavku tjedna slijedi koncert jazz gitarista, skladatelja i pjevača Nelsona Riverosa.

Potom je 20. srpnja nastup sastava ENJ Society (Michael Erian, Howard Curtis, Milan Nikolić, Daniel Nösig), 21. nastupa legendarni Mike Sponza sa svojim orkestrom, a 22. srpnja gostuje naša proslavljena pjevačica Radojka Šverko. Sliejdi 23. srpnja nastup slovenskog tria Marko Črnčec, Bruno Mičetić i Vladimir Kostadinović. Kao i ranijih godina festival zatvaraju polaznici i mentori Međunarodne glazbene škole JM u Grožnjanu (JM International Music School). Svi koncerti se održavaju na terasi Belvedere u Grožnjanu s početkom u 21,30 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter