DANAS POČINJE JAZZ IS BACK! - BP

Koncertna posveta Bošku Petroviću od tradicionalnog jazza do suvremenih fuzija

| Autor: Mladen Radić
(Snimio Danijel Bartolić)

(Snimio Danijel Bartolić)


Grožnjan će od danas do ponedjeljka 24. srpnja ugostiti vrsne glazbenike i poklonike jazza na festivalu Jazz is back! – BP, posvećenom velikanu hrvatske glazbene scene Bošku Petroviću.

»I ove godine festival će predstaviti mnoštvo sjajnih jazz glazbenika, kako domaćih tako i međunarodnih. S izvedbama koje sežu od tradicionalnog jazza do suvremenih fuzija, na programu će biti ponešto za svaki glazbeni ukus. Pripremite se za virtuozne improvizacije, zadivljujuće solo nastupe i fantastičnu atmosferu koju može pružiti samo jazz uživo u čarobnom okruženju prekrasnog Grožnjana«, poručuje organizatorica i glavna tajnica Hrvatske glazbene mladeži Dubravka Dujmović Kušan.

Vrhunski glazbenici

Ističe i da je posebnost ovog festivala što u svom programu objedinjuje sve što se inače tijekom ljeta zbiva u Grožnjanu u Međunarodnom kulturnom centru Hrvatske glazbene mladeži. Istovremeno s festivalom održava se i Ljetna jazz škola u kojoj polaznike podučava izvanredna međunarodna ekipa mentora koju predvode dobitnici Grammyja Boris Kozlov, Luis Bonilla i Alex Sipiagin te vrhunski glazbenici Nelson Riveros, John Riley, Lea Lovrenčić, Joe Kaplovitz, Jaka Kopač i Karlheinz Miklin Jr. Festival i škola ovog će ljeta okupiti sve generacije glazbenika iz dvadesetak zemalja s četiri kontinenta, a još veća raznolikost očekuje se među publikom koja redovito pohodi ovaj jedinstveni festival i dolazi iz svih krajeva svijeta. Organizatori podsjećaju da je zbog svojih iznimnih postignuća Jazz is back! – BP je 2008. godine osvojio nagradu Europske jazz federacije za najbolji mali (boutique) festival.

(Snimio Danijel Bartolić)Valdemar Kušan i JM Jazz World Orchestra (Snimio Danijel Bartolić)

Festival danas otvara JM Jazz World Orchestra, jedan od najcjenjenijih i najuzbudljivijih ansambala zvijezda u usponu pod vodstvom slavnog američko-kostarikanskog trombonista, skladatelja i pedagoga Luisa Bonille. Nedavno je orkestar objavio nosač zvuka koji je dostupan i na streaming platformama. Album predstavlja jedinstvenu zbirku koja, uz originalne skladbe Luisa Bonille, uspješno oživljava popularnu glazbu prošlog stoljeća te savršeno prikazuje snažnu energiju i zadivljujući talent mladih glazbenika koji dolaze iz različitih krajeva svijeta.

(Snimio Danijel Bartolić)JM Jazz World Orchestra (Snimio Danijel Bartolić)

Hrvatska zvijezda u usponu na ovom nosaču zvuka je Valdemar Kušan koji nastupa kao vokalni solist i solist na trubi. Talentirani Valdemar trenutačno je na magistarskom studiju u klasi Daniela Noesiga na Gustav Mahler Privatuniversität für Musik u Klagenfurtu te radi na ostvarenju svog debitantskog albuma i svira s mnogim vrhunskim glazbenicima na domaćoj i međunarodnoj jazz sceni.

Na terasi Belvedere

Svi koncerti se održavaju na terasi Belvedere i počinju u 21.30, a publika će imati priliku uživati u nastupima domaćih i međunarodnih jazz velikana.

Sutra je na rasporedu koncert sastava Noise, a nastupit će Vojkan Jocić, Filip Pavić, Bojan Skočilić, Dorian Cuculić i Bruna Matić. U četvrtak svoj projekt »6 metara« predstavit će Vedran Ružić uz Borka Rupenu i Zvonimira Radišića. U petak 14. srpnja održava se večer posvećena Bošku Petroviću na kojoj nastupaju Primož Grašić, Mario Mavrin, Blaž Jurjević, Tijan Grašić i posebni gost Georgie Fame. U subotu stiže legendarni Drago Diklić, a u nedjelju će se na terasi Belvedere okupiti Grožnjan All Stars koji čine Luis Bonilla, Alex Sipiagin, Nelson Riveros, John Riley, Lea Lovrenčić, Jaka Kopač, Joe Kaplovitz, Boris Kozlov i Karlheinz Miklin Jr. U ponedjeljak 17. srpnja dolazi Mimika Orchestra, a večer u utorak bit će u znaku glazbenika projekta Ethno Croatia. Nelson Riveros s programom The Latin Side of Wes Montgomery predstavit će se u srijedu 19. srpnja, a večer kasnije stiže ENJ Society kojeg čine Michael Erian, Howard Curtis, Milan Nikolić i Daniel Nösig. Mike Sponza Blues Band nastupa u petak 21. srpnja, a legendarna Radojka Šverko koncert će održati u subotu 22. srpnja. Dva zadnja koncerta ma rasporedu su u nedjelju, 23. srpnja kada nastupa trio Mičetić-Kostadinović-Črnčec trio, a za sam kraj, u ponedjeljak,24. srpnja, će zasvirati studenti i mentori JM International Music School.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter