U konkurenciji su bila čak 123 uzorka kobasica iz cijele Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine. Proizvođači su se natjecali u osam kategorija, a dodijeljene su i 64 zlatne medalje, 47 srebrnih i 3 brončane
Žiri nije imao lagan posao
Da hrvatska kobasica i salama ima itekakav značaj u hrvatskoj gastronomiji, potvrdili su netom okončani 2. Dani hrvatskih kobasica i salama koji su i ove godine održani u Svetom Petru u Šumi.
Manifestacija koja je započela prije tjedan dana senzornim ocjenjivanjem u prvoj Kući od kobasica u Hrvatskoj i ove je godine iznjedrila vrhunske proizvođače te istaknula kvalitetu hrvatskog proizvoda i potrebu njegovog dodatnog valoriziranja.
U konkurenciji su bila čak 123 uzorka kobasica iz cijele Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine. Proizvođači su se natjecali u osam kategorija, a dodijeljene su i 64 zlatne medalje, 47 srebrnih i 3 brončane, istaknuo je supetarski načelnik i savjetnik ministrice poljoprivrede Mario Bratulić.
Najviše uspjeha imao je Histris d.o.o. iz Svetog Petra u šumi koji je postao dvostruki prvak. Prvo mjesto osvojio je u kategoriji kobasice od divljači sa salamom od jelena s tartufima. U istoj kategoriji osvojio je i drugo mjesto salamom od divlje svinje s tarufima. Isti proizvođač bio je najbolji i u kategoriji specifičnih kobasica, gdje je njihova istarska kobasica s tartufima odnijela nadmoćnu pobjedu.
Titulu najboljeg u kategoriji istarskih kobasica obranio je Milan Udovičić iz Žminja. Najbolju istarsku kosnicu napravio je OPG Franjul iz Sv. Petra u Šumi. Istarski salamin proizvođača Premesa d.o.o. iz Tinjana bio je najbolji u kategoriji salama i salamina. U kategoriji slavonskih kobasica pobjedu je s baranjskim kulenom odnio OPG Milorad Stojković iz Jagodnjaka, dok je najbolju kulenovu seku izradilo Belje Plus d.o.o. iz Darde.
Za europsko tržište spremna je pikantna kobasica s čilijem - Uganja, proizvođača Jelenića iz Sv. Petra u Šumi, koji je pobijedio u kategoriji S Klobasicom u EU.
Pored ovih osnovnih osam nagrada dodijeljeni su i posebna šampionska štafeta i veliki zlatni pehar, koji su pripali Histrisu za salamu od jelena s tartufima.
Nakon pauziranja zbog korone ponovno su proglašeni vitezovi koji su tu titulu stekli zaslugom u štovanju, proizvodnji i promociji kobasica.
"Dobivamo vitezove koji znaju ča delaju: kako napraviti kobasicu i salamu i osvojiti nagradu; širiti ljubav prema kobasicama i salamama na sve ljude dobre volje i promicati zavičaj kobasica po cilome svitu", rekao je Mario Bratulić, dok je Davor Šišović, pisac viteške prisege, pročitao prisegu.
Novi vitezovi od klobasica su Milan Udovičić, višestruki šampion u proizvodnji kobasica i salama, Mladen Dujmović, višestruki šampion u proizvodnji kobasica, salama, šunki, hrenovki i istarskog pršuta i Luka Jelenić, najmlađi vitez, vrstan mesar, tehnolog i senzorni analitičar.
Svojevrsni nastavak ove manifestacije dogoditi će se na 8. sajmu S klobasicom u Europu, koji će se održati 14. i 15. svibnja na novoj lokaciji Hiže od klobasic.