Biljka koja je stigla u Europu tijekom sedamnaestog stoljeća za liječenje skorbuta.
Nasturtium je svestrana biljka, koja se može koristiti na mnogo načina.
Pogledajmo neke tajne o njemu:
- Upotreba u kuhinji: nasturtium je cijenjen u kulinarstvu, budući da su cvjetovi, listovi i sjemenke jestivi. Lišće, sličnog okusa kao potočarka, obično se jede u salatama, a može se koristiti i kao začin za predjela i glavna jela. Cvjetovi se mogu dodati salatama zajedno s listovima, pirjati ili koristiti kao ukrasi u jelima, a plodovi se mogu koristiti umjesto kapara
- Privlači oprašivače: cvjetovi privlače pčele, leptire i druge insekte oprašivače, koji su vrlo korisni za zdravlje vrta
- Sredstvo za odbijanje insekata: ima svojstva odbijanja nekih štetnih insekata, kao što su lisne uši i bijele mušice
- Nutritivna svojstva: bogat je vitaminom C (važan antioksidans koji pomaže u jačanju imunološkog sustava i zaštiti stanica od oštećenja), mineralima poput kalcija, željeza, kalija i magnezija, a sadrže i glukozinolate, spojeve koji imaju antibakterijska svojstva, protugljivična i protuupalna
- Ljekovita svojstva: zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima, nasturtium se koristi u borbi protiv infekcija mokraćnog sustava, dok njegova protuupalna svojstva mogu doprinijeti zdravlju kože, liječenju ekcema i psorijaze. Nasturtium također može poboljšati probavu, potaknuti apetit i cirkulaciju krvi
Što se tiče medicinske upotrebe nasturtiuma, moramo naglasiti činjenicu da su znanstvena istraživanja o dobrobitima za zdravlje još uvijek u tijeku i potrebna su daljnja istraživanja kako bi se potvrdila valjanost njegovih ljekovitih svojstava.
Stoga se trebate posavjetovati s liječnikom prije upotrebe nasturtiuma u medicinske svrhe, posebno ako uzimate lijekove ili imate već postojeća medicinska stanja.