ljetni problemi

Je li bolje zalijevati biljke ujutro ili navečer? Donosimo odgovore

| Autor: Mija Dropuljić
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Ljeto je doba godine kada naš vrt i balkon ožive u punom sjaju, no upravo tada biljke trebaju posebnu pažnju kako bi preživjele visoke temperature i sušu. Pitanje kada zalijevati biljke, ujutro ili navečer, često je predmet rasprave među vrtlarima. Istina je da oba termina imaju svoje prednosti, a ponekad je potrebno zalijevati i ujutro i navečer, ovisno o potrebama biljaka i uvjetima u kojima rastu.

Zalijevanje biljaka ujutro, prije nego sunce postane prejako, ima nekoliko ključnih prednosti. Tlo je tada hladnije, što omogućava vodi da prodre dublje u zemlju i dospije do korijena, gdje je najpotrebnija. Također, biljke će imati dovoljno vlage tijekom najtoplijeg dijela dana, što im pomaže da izdrže vrućinu i smanji se stres zbog nedostatka vode. Jutarnje zalijevanje smanjuje i rizik od bolesti jer listovi imaju dovoljno vremena da se osuše prije noći, što je važno za sprječavanje gljivičnih infekcija.

S druge strane, zalijevanje navečer također ima svoje prednosti. Temperatura tla je niža, što smanjuje isparavanje vode i omogućava biljkama da dulje zadrže vlagu. To je osobito važno za biljke koje traže više vode, poput rajčica, krastavaca i tikvica, koje mogu brzo pokazati znakove stresa zbog suše. Međutim, važno je paziti da lišće ne ostane mokro preko noći, jer to može povećati rizik od gljivičnih oboljenja.

Koje biljke traže zalijevanje i ujutro i navečer?

Za neke biljke, osobito one koje rastu u teškim uvjetima ili u posudama na balkonu, može biti korisno zalijevati i ujutro i navečer. Posude se brzo zagrijavaju i isušuju, pa dvostruko zalijevanje može pomoći u održavanju konstantne razine vlage. Biljke poput lavande, ružmarina i drugih mediteranskih vrsta možda neće trebati toliko vode, ali osjetljive biljke s velikim lišćem ili plodovima zahtijevaju posebnu pažnju.

U konačnici, vrijeme zalijevanja ovisi o specifičnim potrebama vaših biljaka i uvjetima u kojima se nalaze. Prilagođavanje režima zalijevanja promatranjem vaših biljaka i njihovih reakcija na različite uvjete pomoći će vam da osigurate njihovo zdravlje i bujan rast tijekom cijelog ljeta. Osluškujte svoje biljke, prilagodite se njihovim potrebama i uživajte u njihovoj ljepoti i plodovima koje vam donose.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter