bogat bjelančevinama

Pazite da ne napravite ovu grešku kada otvarate staklenku grčkog jogurta

| Autor: Novi list
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Kompaktniji i konzistentniji od klasičnog jogurta, utažuje osjećaj gladi i pridonosi osjećaju sitosti – što ga čini savršenim kao glavnim sastojkom doručka ili zdravim međuobrokom.

Bogat bjelančevinama (od 12 do 17 grama na 100 grama proizvoda, ovisno o marki), siromašan natrijem i šećerima – posebno laktozom, što ga čini hranom prikladnom i za one koji pate od intolerancije na ovu tvar.

No, da vidimo bolje kakva su svojstva ove namirnice:

  • bogat kalcijem (18,7% dnevne potrebe u jednoj porciji), dobar je za kosti te je namirnica posebno pogodna za žene u menopauzi te za starije osobe ili osobe s rizikom od osteoporoze
  • zahvaljujući prisutnosti probiotika, pomaže u regulaciji funkcionalnosti crijeva, ograničavajući epizode proljeva i trbušnih grčeva te istovremeno jačajući imunološki sustav
  • dragocjen je izvor vitamina B12 (može sadržavati i do 21,3% dnevne vrijednosti ovog vitamina), neophodnog za stvaranje crvenih krvnih stanica i sintezu DNA
  • konačno, grčki jogurt je bogat mineralnim solima – posebno kalijem, korisnim za snižavanje krvnog tlaka i vraćanje energije nakon treninga.

Ukratko, ova namirnica je koncentrat blagodati za vaš organizam, a ne zaboravite da je proizvod vrlo jednostavan za konzumaciju (može se nositi u torbi na posao ili u školu) te pogodan i za one koji imaju poteškoća sa žvakanjem.

Kako konzumirati grčki jogurt

No, kako pravilno konzumirati ovu dragocjenu namirnicu, a da ne izgubite njezine blagodati?

Evo detalja na koji treba obratiti pozornost svaki put kada otvorite staklenku grčkog jogurta.

Kad otvorite staklenku jogurta, možda ćete primijetiti vodenasti dio na površini: ako ste među onima koji tu tekućinu bacaju misleći da nije dio proizvoda, jako ste u krivu.

Upravo u tekućem dijelu grčkog jogurta nalaze se neki od nutrijenata o kojima smo prije govorili – poput kalcija, fosfora i vitamina B12.

Zbog toga bi bilo dobro sačuvati ovaj tekući dio – možda ga pomiješati s onim kompaktnijim prije konzumacije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter