KATARINA RADETIĆ

Što čitati? Preporuke pulske booktuberice su od "Tjeskobnih ljudi" do "Nade"

(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


- Pulska booktuberica Katarina Radetić, koja putem svog Youtube kanala »knjigajse« predstavlja publici recenzije knjiga, priredila je za naše čitatelje nekoliko književnih preporuka.

Pljačka banke

Po struci filmska i televizijska redateljica, ovoga je puta za naše čitatelje preporučila sljedeće naslove.

»Tjeskobni ljudi« Fredrika Backmana. Uoči Nove godine pljačkaš se odluči orobiti banku. Jedini je problem što prijeteći pištoljem uleti u banku koja ne barata gotovinom. U zgradi odmah pored banke, agentica za nekretnine pokazuje stan hrpi osebujnih likova koji su povezani na njima posve nepoznate načine, ali kada u stan uleti pljačkaš s pištoljem i bez gotovine pa pokrene talačku krizu, potencijalni se kupci nekretnine nađu u istoj kaši iz koje nema bijega.

- Primorani su suočiti se sa samima sobom, ali i jedni s drugima. Za to vrijeme dvojica policajaca – koji su pritom otac i sin – pokušavaju doskočiti nevjerojatnoj situaciji koja se nikada ne događa u tako malome mjestu. Ovo je topla ljudska priča o zamršenosti života. O plemenitim motivacijama s lošim ishodima i o razumijevanju i opraštanju drugima, ali i sebi samima. Zavucite se pod dekicu i pripremite se za suze; od tuge, ali i od sreće, veli booktuberica.      

»Nada« je djelo Ante Tomića.

- Želite li se opustiti i nasmijati – ne tražite dalje. Ovo je knjiga za vas, a pogotovo ako se ne možete pomiriti s time da je ljetu došao kraj. Tomić nas u ovom romanu transportira na mali dalmatinski otok u zajednicu u kojoj se svi poznaju – a jedan magarac zna i kada tko vodi ljubav pa to njakanjem objavi svakom stanovniku otoka. Sveta Margareta zaštitnica je otoka i drži se odgovornom za porast nataliteta. Kao svetici koja čuva rodilje i trudnice iz cijeloga joj svijeta na hodočašće dolaze parovi koji žele osnovati obitelj, no to im ne polazi za rukom. Tako se na otoku uz odbjeglog biznismena, poduzetnog policajca, njegove tri kćeri, rastavljene doktorice i profesora filozofije opsjednutog ženama – nađe i jedan par povratnika iz Njemačke. Nakon brodoloma na otok se nasuče i sirijski izbjeglica koji se odmah zagleda u najstariju policajčevu kćer, otkriva Radetić.

Ona nadalje preporuča i »Na cesti«, Jacka Kerouca, moderni klasik, najvažnije djelo takozvane proze u trapericama, odnosno bit generacije.

- Iako je riječ o romanu, baziran je na sedam godina autorovog nomadskog života – ili kako bi on sam rekao – života na cesti. U samo tri tjedna napisao je ovaj fantastični roman u kojemu opisuje svoje putešestvije SAD-om i život na rubu društva u potrazi za slobodom. Putem nas upoznaje s raznim prijateljima koji su i sami važni članovi bit generacije te su i oni polučili velika književna djela. Ovaj je roman ljubavno pismo Americi i jazz glazbi, ali i samoj cesti i putovanju kao takvom. Cesti kao slobodi i kao cilju, putovanju kao cilju, a cilju kao startnoj liniji za novi odlazak na cestu. Preispituje društvene norme, marginalizirano društvo, odgovornost, ljude gladne života i velikih emocija – i ostavlja nas s pitanjem što su doista sloboda i istina, kazala nam je Radetić.

Odlazak na put

I, za kraj, tu je djelo »Ni koraka više« Janje Vidmar.

Alenka ima 49 godina, nekada je bila uspješna i perspektivna veslačica, a sada se boji života. Nakon tragedije koja je odnijela život njezinog mladog dečka, Alenka se prije dvadeset godina posve zatvorila u sebe i proždire ju grižnja savjesti. Ona živi kroz svoju sestru onoliko koliko je uopće moguće svoj život živjeti kroz nekog drugog.

- Radi u sestrinoj firmi, a njezinu djecu – svoje nećake – doživljava kao svoju djecu. Kada sestra dobije iznimno tešku i lošu dijagnozu Alenki je tepih izvučen od ispod stopala. No, da bi situacija bila još gora sestra Alenku moli da u njezino ime prehoda Camino de Santiago, Put svetog Jakova: jednu od najstarijih hodočasničkih ruta svijeta. Alenka ne može odbiti sestrinu molbu te odlazi na put kako bi korak po korak spasila vlastiti život, zaključuje Katarina Radetić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter