knjige za blagdane 

KNJIŽNIČARI PREPORUČUJU "Znate li tko je prozvan čovjekom koji je izmislio Božić; jeste li znali da postoji klub prefinih božićnih kolačića ili da postoji vlak koji na Badnju večer djevojčice i dječake vozi prema Sjevernom polu?! 

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Knjižničarka Andrea Pavlović (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Knjižničarka Andrea Pavlović (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


"Znate li tko je prozvan čovjekom koji je izmislio Božić; jeste li znali da postoji klub prefinih božićnih kolačića ili da postoji vlak koji na Badnju večer djevojčice i dječake vozi prema Sjevernom polu?! Pokušajmo preskočiti klasičnu božićnu strku, pretjerano trošenje i velike, skupe poklone. Otvorimo svoja srca i počastimo se knjigama, onima koje upućuju na prave životne vrijednosti, na ljubav, povjerenje, nježnost, predanost, toplinu i solidarnost, jer čitanje je najljepši božićni ritual", kaže to Andrea Pavlović, voditeljica Dječje knjižnice, ogranka pulske Gradske knjižnice i čitaonice.

Božićna potraga

- Naša je preporuka blagdanska hrpa knjiga za cijelu obitelj, od slikovnica preko romana za mlade do romana za odrasle. Knjige koje nam dotiču dušu i vraćaju osmijeh na lice. Prekrasna blagdanska slikovnica pisana u stihovima i rimi, "Božićna potraga" autorice Sarah Stručić, nosi važnu pouku kako za velike, tako i za najmlađe. Radnja priče odvija se na sam Badnjak, kada u kući Djeda Božićnjaka vlada radna atmosfera jer vilenjaci marljivo rade kako bi na vrijeme dovršili sve darove za djecu diljem svijeta. Zbog božićne potrage darivanje djece stavljeno je u drugi plan pa su vilenjaci vidno zabrinuti. No, Djed Božićnjak ih sve podsjeća bit Božića nije u darovima. Darovi su lijep običaj, ali oni ne čine Božić, ističe.

Nadalje, navodi da se "Božićna trilogija" svakako treba naći na blagdanskom "želim pročitati" popisu knjiga. Riječ je o romanima za djecu koji će rastopiti i najledenija srca svojim toplim i čudesnim pričama o djedu Božićnjaku.

- Konačno doznajte sve o podrijetlu Božića i uz to se dobro zabavite uz romane "Otac Božić i ja", "Djevojčica koja je spasila Božić" te prvi dio ovog neodoljivog božićnog serijala "Dječak zvan Božić", po kojem je nedavno snimljen i genijalan film, prava božićna poslastica koju možete pogledati zajedno sa svojom obitelji.

Božićni klasik svakako je "Božićna kutija" Richarda Paula Evansa, pisana je kao izraz očinske ljubavi autora prema svojim dvjema kćerima. Shvatio je da djeca ne mogu pojmiti roditeljsku ljubav sve dok sami ne postanu roditelji pa je napisao priču u nadi da će njegove kćeri, kad postanu majke, moći shvatiti osjećaje koji su ga prožimali i biti zahvalne za ono što imaju. Umnožio je dvadeset primjeraka i podijelio obitelji i prijateljima. Priča je polako kolala dalje i osvojila srca mnogih. Zahvaljujući upravo ovoj priči, Evans je postao planetarno popularan.

Božićni kolači

Što je Božić bez mirisa cimeta, klinčića i finih kolačića? "Klub božićnih kolačića" Ann Pearlman priča je o Marlie i njezinih dvanaest bliskih prijateljica koje se svakoga prvog ponedjeljka u prosincu sastaju u njezinom domu. Svaka ima zadatak donijeti kolačiće koje je sama spravila, bocu vina i dobru priču. Božićni duh kojim je roman prožet potiče na iskrenost, razumijevanje i praštanje. "Kako preskočiti Božić" Johna Grishama klasična je priča o supružnicima Lutheru i Nori Krank koji planiraju put na Karibe baš namjerno u vrijeme Božića.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter