Otkriva Dijetetičarka

Ove tri namirnice za doručak doprinose vitkoj liniji

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Započinjanje jutra zdravim doručkom može imati značajan utjecaj na to kako se osjećamo svakodnevno, ali i na naš izgled. Dodavanje pravih namirnica na tanjur može znatno utjecati na razinu šećera u krvi i naš struk. Srećom, uključivanje hranjivih, vlaknima bogatih namirnica s niskim glikemijskim indeksom u naš doručak može pomoći u regulaciji šećera u krvi, smanjenju želje za hranom te poticanju mršavljenja, prenosi index.hr.

Te namirnice ne samo da osiguravaju energiju tijekom cijelog dana već i podržavaju osjetljivost na inzulin, ključni faktor u održavanju uravnotežene razine glukoze u krvi. Dijetetičarka i nutricionistica Krutika Nanavati izdvojila je tri najbolje namirnice koje doprinose svim ovim ciljevima.

1. Avokado

Avokado je bogat mononezasićenim mastima koje pomažu regulirati razinu šećera u krvi, poboljšavajući osjetljivost na inzulin. Kombinacija zdravih masti i vlakana u avokadu omogućuje postepeno otpuštanje glukoze u krvotok, čime se sprječavaju nagli skokovi. Osim toga, avokado pruža osjećaj sitosti i zadovoljstva, smanjujući prejedanje.

"Avokado je izvor zdravih mononezasićenih masti i pokazalo se da poboljšava osjetljivost na inzulin, što je ključno za kontrolu šećera u krvi. Također pruža odličan osjećaj sitosti i može se uklopiti u kalorijski kontroliranu prehranu za mršavljenje", kaže Nanavati za SheFinds.

2. Orašasti plodovi i sjemenke

Prepuni zdravih masti, proteina i vlakana, orašasti plodovi i sjemenke bogati su hranjivim tvarima te pružaju postojan izvor energije, pomažući spriječiti nagle skokove šećera u krvi. Kombinacija proteina i vlakana pospješuje sitost, smanjujući unos kalorija, što doprinosi naporima za mršavljenje.

Dijetetičarka ističe: "Orašasti plodovi i sjemenke bogati su zdravim mastima, proteinima i vlaknima, što može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi i smanjenju gladi. Bademi, chia sjemenke i lanene sjemenke posebno su učinkoviti u osiguravanju trajne energije i poticanju upravljanja težinom." Posebno su poznate dobrobiti chia sjemenki za vitku liniju.

3. Bobičasto voće

Dobrobiti redovite konzumacije bobičastog voća gotovo su beskrajne. Antioksidansi u ovim supernamirnicama povezani su s poboljšanom osjetljivošću na inzulin, što igra ulogu u učinkovitoj regulaciji šećera u krvi. Prirodna slatkoća bobičastog voća zadovoljava želju za slatkim na zdrav način, čineći ga ukusnim i hranjivim izborom za one koji žele stabilizirati razinu šećera u krvi i podržati ciljeve mršavljenja putem svjesne prehrane.

"Bobičasto voće, poput borovnica, jagoda, kupina i malina, sadrži velike količine vlakana i antioksidansa, što ih čini izvrsnim izborom za održavanje zdrave razine šećera u krvi. Također pomažu u upravljanju težinom smanjujući unos kalorija i sprječavajući skokove glukoze nakon obroka", zaključila je Nanavati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter