Ilustracija (Unsplash)
Jestivo ulje je osnovna namirnica koja se koristi u pripremi bezbrojnih recepata. Što god pripremali, velika je vjerojatnost da ćete posegnuti za bocom ulja, piše N1.
Zavirite u svoju smočnicu i vjerojatno ćete pronaći niz opcija koje su vam dostupne. Međutim, nisu sva ulja jednaka, neka su bolja na visokim temperaturama, dok druga blistaju u preljevima za salatu.
Recept nije jedina stvar koja određuje koje ćete ulje koristiti, ulja imaju različite hranjive tvari, što igra još jednu važnu ulogu u izboru.
Unatoč sličnom sadržaju kalorija (oko 120 kalorija po žlici), ulja za kuhanje razlikuju se po svom nutritivnom sastavu, posebice po sastavu masti, piše b92. Dok neka imaju veće količine nezasićenih masti, druga imaju veći sastav zasićenih masti.
Čak i unutar kategorije nezasićenih masti, različite vrste masti, kao što su mononezasićene i polinezasićene, pomažu odrediti koliko je ulje korisno za vaše zdravlje.
Vjerojatno ste čuli da je ekstra djevičansko maslinovo ulje opcija koja je zdrava za srce. Ne samo da je maslinovo ulje svestrano i zauzima svoje mjesto u hladnim i toplim receptima i pecivima, već je i bogato nezasićenim mastima i vitaminom E.
Glavna vrsta nezasićene masti u maslinovom ulju naziva se oleinska kiselina. Čini se da ova mononezasićena masnoća ima mnoge prednosti, uključujući zaštitni učinak protiv inzulinske rezistencije i protuupalne funkcije.
Osim toga, vitamin E u maslinovom ulju služi kao antioksidans i pokazao se učinkovitim protiv mnogih bolesti i stanja.
Ulje avokada izvrsno je za kuhanje hrane na visokim temperaturama, poput prženja. Također ima suptilan okus, što mu omogućuje upotrebu u slatkom i slanom kuhanju i pečenju. Slično maslinovom ulju, ulje avokada ima visok sadržaj oleinske kiseline, što ga čini zdravim izvorom masti.
U jednoj studiji, unos ulja avokada bio je povezan sa smanjenjem razine triglicerida i LDL kolesterola. Visoke razine ovih krvnih markera mogu povećati rizik od srčanih problema.
Suncokretovo ulje sadrži nezasićene masti, što ga čini zdravijom opcijom od nekih ulja.
Međutim, važno je napomenuti da se ove nezasićene masti prvenstveno sastoje od omega-6 masnih kiselina, koje mogu uzrokovati određene zdravstvene probleme.
Omega-6 esencijalna je masnoća za naše tijelo, no pretjerani unos može dovesti do upale i posljedičnih zdravstvenih problema.
S druge strane, visoko oleinsko suncokretovo ulje nudi rješenje. Ima niži udio omega-6 masnih kiselina s visokom koncentracijom oleinske kiseline.
Ova kombinacija čini suncokretovo ulje s visokim udjelom oleinskih kiselina zdravom opcijom koja se može koristiti za prženje i pirjanje te kao alternativa maslacu u pečenju.
Primjetan orašasti okus ovog ulja čini ga malo rjeđim u kuhanju i pečenju. Međutim, još uvijek se može uživati ??u raznim jelima i čini se da ima neke zdravstvene prednosti.
Sezamovo ulje je izvor antioksidansa, spojeva koji štite zdravlje vaših stanica. Ovo ulje također ima protuupalna svojstva koja mogu smanjiti rizik od srčanih problema, poput ateroskleroze.
Postoje čak istraživanja koja sugeriraju da sezamovo ulje može ublažiti nelagodu povezanu s osteoartritisom.
Iako ulje kikirikija ima neke nedostatke, ono ima mnoge potencijalne zdravstvene dobrobiti. Prvo, bogato je oleinskom kiselinom, karakteristikom koju dijele mnoga ulja na popisu poznata po svojim zdravstvenim prednostima. Osim toga, kikiriki ulje je dobar izvor vitamina E, koji osigurava antioksidativna svojstva.
Nezasićene masti, poput onih koje se nalaze u ulju od kikirikija, također mogu pomoći u kontroli šećera u krvi.
Međutim, važno je napomenuti da ulje kikirikija također sadrži omega-6 masne kiseline. Pretjerana konzumacija omega-6 uz nedostatak omega-3 može negativno utjecati na vaše zdravlje, stoga je najbolje ograničiti izvore omega-6 masti.