mnogo dobrobiti

Što se događa s vašim tijelom kad izbacite šećer iz prehrane?

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Konzumiranje previše šećera povezano je s mnogim vodećim uzrocima smrti, među ostalim uključujući bolesti srca, određene tipove karcinoma i dijabetes tipa 2. Međutim, ključno je "previše".

Šećer može biti dio zdrave, uravnotežene prehrane. Uostalom, primarni izvor goriva za naš mozak je glukoza (odnosno šećer). Zdravstveni problemi nastaju samo kada jedete više šećera nego što vam je potrebno.

Premda bi bilo izrazito teško izbaciti sav šećer iz prehrane budući da se sva hrana s ugljikohidratima na kraju razgradi u šećer u tijelu da bi se pretvorila u energiju, pametno je pripaziti na unos dodanih šećera. Dodani šećeri su oni koji se prirodno ne nalaze u namirnicama poput voća i povrća.

"Ako ste navikli na prehranu s visokim udjelom šećera, preporučila bih postupno smanjivanje unosa umjesto da ga naglo izbacite jer su simptomi odvikavanja neugodni", kaže dijetetičarka Danielle Crumble Smith za EatThis.

Neki od početnih simptoma odvikavanja od šećera uključuju:

– glavobolja

– žudnja

– promjene raspoloženja

– umor

– vrtoglavica

– loša koncentracija

Koje promjene možete očekivati nakon izbacivanja šećera iz prehrane?

Poboljšanje razine šećera u krvi i metabolizma

Za početak, prečesto konzumiranje puno šećera uzrokuje skok šećera u krvi što potiče gušteraču da oslobađa inzulin. Inzulin pomaže u snižavanju glukoze u krvi.

Međutim, kronično visok unos šećera dovodi do toga da tijelo oslobađa puno inzulina, što može dovesti do inzulinske rezistencije – stanja u kojem stanice ne reagiraju dobro na inzulin i, kao što ime sugerira, postaju otporne na njega. Inzulinska rezistencija značajno povećava rizik od dijabetesa tipa 2.

Pogoršanje pa poboljšanje raspoloženja

Kada prvi put izbacite šećer iz prehrane, vjerojatno ćete se osjećati razdražljivo i mrzovoljno.

Ne samo da šećer utječe na razinu glukoze u krvi, već i na kemikalije u mozgu. "Konzumacija šećera može utjecati na razinu dopamina, neurotransmitera povezanog sa zadovoljstvom i nagradom", kaže Smith. "A smanjenje unosa šećera može privremeno poremetiti ovu ravnotežu."

Stoga bi izbacivanje šećera moglo dovesti do razdražljivosti, tjeskobe ili promjene raspoloženja. Međutim, nakon što prođe početni "šok", primijetit ćete da ste bolje raspoloženi i imate više energije. raspoloženje.

Smanjenje rizika od srčanih bolesti

Prema Centru za prevenciju bolesti kardiovaskularne bolesti su broj jedan uzroka prerane smrti u SAD-u, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije od tih bolesti umire skoro svaka druga osoba u zemljama tzv. zapadne civilizacije.

Konzumiranje više od 20 posto ukupnih kalorija iz dodanih šećera povezano je sa srčanim bolestima. Glavni uzrok su trigliceridi, masnoće u krvi, koje mogu dovesti do blokada srčanih žila i niza drugih problema. Trigliceridi su oblik skladištenja viška šećera, pa izbacivanjem šećera možete smanjiti razinu triglicerida.

Mršavljenje

Podrazumijeva se da izbacivanje keksa, kolača i sličnih slastica može pomoći u mršavljenju.

Izbacivanje šećera iz prehrane prirodno smanjuje vaš ukupni unos kalorija, a unos manje kalorija može dovesti do gubitka težine.

Osim toga, prehrana s niskim udjelom šećera može biti osobito učinkovita u smanjenju visceralne masnoće, vrste masnoće povezane s većim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa i određenih vrsta raka.

Smanjenje upala u tijelu

Premda nije svaka upala loša, one kronične, odnosno dugotrajne mogu ostaviti negativne posljedice na zdravlje.

Prečesta konzumacija previše šećera povezana je s povećanom razinom upale u cijelom tijelu, što može pridonijeti razvoju kroničnih bolesti poput bolesti srca, artritisa, pa čak i određenih vrsta raka.

Pad razine energije, ali onda…

Kada prvi put izbacite slatke namirnice, normalno je da se osjećate umorno ili letargično jer tijelo u početku može imati problema sa stvaranjem energije bez dnevne doze šećera.

Sa stabilnim razinama šećera u krvi, u tijelu se neće događati nagli porasti i padovi energije što dovodi do dosljednijih i ustaljenih razina energije tijekom dana.

Uravnoteženi obroci i pijenje dovoljno vode tijekom dana može pomoći da prebrodite krizu.

Proljepšanje kože

Šećer može pogoršati stanje kože i uzrokovati probleme poput akni. Također, može uzrokovati i brže starenje kože.

Poboljšanje zdravlja crijeva i imuniteta

Crijeva ne vole šećer. Prehrana s visokim udjelom šećera može dovesti do neravnoteže u crijevnim bakterijama, pogodujući rastu patogenih bakterija i gljivica poput candide.

Štoviše, ova neravnoteža može poremetiti probavu i apsorpciju što dovodi do raznih probavnih problema.

"Smanjenjem unosa šećera potičete zdraviju ravnotežu crijevne mikrobiote koja je nužna za učinkovitu probavu, apsorpciju hranjivih tvari, imunološku funkciju i cjelokupno zdravlje", kaže Smith.

Bolji san

Postoji razlog zašto su vam roditelji branili da jedete slatkiše prije spavanja. Naime, znanstvenici su otkrili da su ljudi koji su jeli hranu s visokim udjelom šećera, imali nemiran, manje kvallitetan san.

Ako imate problema sa spavanjem ili teško zaspete, možda je vrijeme da revidirate svoj unos šećera i smanjite ga.

Bolje oralno zdravlje

Izbacivanje šećera je upravo ono što zubar očekuje.

U ustima žive bakterije, a kad dođu u kontakt sa šećerom, proizvode kiselinu koja može izgristi zubnu caklinu.

Šećer ne samo da povećava rizik od karijesa, već također povećava rizik od razvoja bolesti desni.

Izbacivanje šećera stoga može znatno smanjiti rizik od karijesa i bolesti desni, pridonoseći općem boljem oralnom zdravlju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter