Ilustracija (Pixabay)
Prehrana bazirana na vlaknima često se preporučuje onima koji imaju problema sa zatvorom.
Međutim, važno je da svi redovito konzumiraju vlakna kako bi crijeva bila zdrava i dobro funkcionirala. Preporučena dnevna doza vlakana je otprilike 30 grama.
Vlakna imaju mnoge prednosti:
Namirnice najbogatije vlaknima pretežno su biljnog podrijetla. Posebno:
Među mahunarkama vlaknima su najbogatiji slanutak i crveni grah: oni sadrže 6,4 g, odnosno 5,5 g vlakana na 100 grama proizvoda.
Dobro je jesti jabuke s korom (zamislite samo da jabuka osigurava 20-25% preporučenog dnevnog unosa vlakana).
Ostalo voće s dobrim količinama vlakana također uključuje naranče, svježe smokve, kivi, kaki, šljive, grožđe i kruške.
Suho voće također je vrlo bogato vlaknima. Posebno suhe smokve (9,8 g na 100 g proizvoda) i suhe šljive (7,1 g na 100 grama).
Prehrana bogata vlaknima ne preporučuje se u sljedećim slučajevima:
Vlakna su svakako dobra za vas, ali ako ih se pretjerano uzima, mogu uzrokovati nelagodu poput bolova u želucu, oticanja trbuha i meteorizma.
Nadalje, prekomjerna konzumacija vlakana uzrokovala bi slabiju apsorpciju nekih minerala, poput kalcija, željeza, cinka i selena.