za izložbu u new yorku

Sklonište Anne Frank rekonstruira se u izvornoj veličini

| Autor: Hina
(Wikimedia Commons)

(Wikimedia Commons)


Stan u Amsterdamu u kojemu su se Anne Frank i njezina obitelj skrivali od nacista rekonstruira se za prikaz u punoj veličini u New Yorku u povodu obilježavanja 80 godina otkad je 27. siječnja 1945. oslobođen njemački koncentracijski logor Auschwitz. 

Tajni aneks smješten na amsterdamskom Prinsengrachtu, gdje je Anne pisala svoj svjetski poznati dnevnik, bit će rekonstruiran i opremljen u stilu togA vremena, najavila je Zaklada Anne Frank iz Amsterdama.

Frank (1929.-1945.) se dvije godine ondje skrivala s roditeljima, sestrom i još četvero židova. Deportirani su nakon što su njihovo skrovište otkrili nacisti, a preživio je samo Annin otac, Otto Frank.

Anne je umrla u dobi od 15 godina u proljeće 1945. u koncentracijskom logoru Bergen-Belsen. Zaklada nastoji pružiti informacije o porijeklu progona židova i pokazati kako je nacistička ideologija dovela do holokausta.

I danas je Anne Frank nadahnuće mnogima, rekao je Ronald Leopold, direktor Zaklade Anne Frank.

"Izložba je usmjerena prema mlađim generacijama, koje će zasigurno produbiti naše kolektivno razumijevanje Anne Frank i, nadamo se, omogućiti bolje razumijevanje i nas samih."

Izložba koja prati postav istražuje život Anne Frank od njezina djetinjstva u Frankfurtu do progona i preseljenja u Amsterdam, njezino skrivanje, uhićenje, deportaciju i tragičnu smrt.

Zaklada najavljuje da će u New Yorku biti izloženo i stotinjak originalnih predmeta iz zbirke amsterdamskog muzeja, poput foto albuma i pisama, ali originalni Annin dnevnik ostaje u Nizozemskoj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter